Rodina může chránit před vlivem ideologií nepřátelských člověku

23.5.2005 

Mše svatá na náměstí před poutním chrámem P. Marie del Pilar (ze sloupu) v Zaragozze završila španělskou národní pouť vyhlášenou u příležitosti 100. výročí korunovace této sochy spojené s oslavami 150. výročí vyhlášení dogmatu o Neposkvrněném početí P. Marie. Zvláštním listem se ke svátku místní církve ve Španělsku připojil také Svatý otec.

Benedikt XVI. se postavil za obranu manželství a rodiny. Varoval také před odsouváním náboženství do čistě soukromé sféry. ?Církev se snaží šířit společné dobro jak pro jednotlivce tak pro celou společnost? ? píše Benedikt XVI. v listu španělským biskupům a vyjadřuje naději, že společnost ?pochopí a přijme pravou povahu jejího poslání.?

Papežova slova přicházejí v okamžiku veřejné diskuse o laické povaze státu, v době, kdy parlament schvaluje zákon o manželství homosexuálních párů, včetně možnosti adopce dětí. Benedikt XVI. se proto vrací k tématu rodiny. Právě Maria nás učí cestě ke Kristu, napsal. Ježíš vyrůstal v rodině prodchnuté Božím tajemstvím, která je vzorem všech rodin. Právě v rodině dostává člověk základní nasměrování života, které ho může uchránit od vlivu mód a ideologií nepřátelským životu, napsal papež. Slova jeho poselství vyvolala dlouhý potlesk více než 50-ti tisíc věřících shromážděných před bazilikou P. Marie ze Sloupu.

Vím, že katolická církev ve Španělsku je připravena podniknout rozhodné kroky ve svých evangelizačních plánech. Věřím, že se setká s pochopením ? přeje Španělům Svatý otec. Vyzval dále k respektu k náboženské svobodě a ke svobodě svědomí každého člověka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.