?Neděle ? den smíření křesťanů?

25.5.2005 

Účastníci národního eucharistického kongresu v Bari se dnes modlí za ekumenismus. Motto dnešního dne: ?Neděle ? den smíření křesťanů? navazuje na hlavní téma kongresu, kterým je prožívání nedělní eucharistie. Dopoledního programu se zúčastnili představitelé pravoslavné a protestantské tradice a předseda papežské rady pro jednotu křesťanů.

Kardinál Walter Kasper ve svém příspěvku zdůraznil ekumenický význam Bari. Připomněl, že v tomto městě roku 1098 ? více než 40 let po oficiálním rozdělení východu a západu ? proběhl společný synod řeckých a latinských biskupů. Dodnes přijíždějí do Bari katoličtí a pravoslavní poutníci, aby uctili hrob svatého Mikuláše z Miry. Šéf vatikánského úřadu pro ekumenické záležitosti vyjádřil naději, že po důležitých krocích vykonaných Janem Pavlem II. současný papež podnikne další etapy na cestě k jednotě. V rámci charakteristiky aktuální ekumenické situace německý kardinál upozornil na účast delegací jiných církví ? mimo jiné i ruské pravoslavné ? na pohřbu Jana Pavla II. a při zahájení pontifikátu jeho nástupcem. Ještě před několika desítkami let by bylo něco podobného nepředstavitelé. Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů se distancoval od všech projevů proselytismu. Vyzval přitom bratry jiných vyznání, aby se vyvarovali nejhoršího typu proselytismu, totiž skandálního druhého křtu osob pokřtěných v jiných denominacích.

V době našeho večerního vysílání probíhá na eucharistickém kongresu v Bari ekumenická bohoslužba v bazilice sv. Mikuláše, které se účastní představitelé pravoslavné, anglikánské a protestantské tradice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.