Zasedá Francouzská biskupská konference

4.11.2003 

Na známém poutním místě v Lurdech dnes začalo plenární zasedání Francouzské biskupské konference. To letošní se bude věnovat místu katolické církve v dnešní francouzské společnosti a reformě administrativních struktur Francouzské biskupské konference. Debatovat se bude také na téma vztahu katolické církve a státu v historické, právní a teologické perspektivě.

Očekávají se mimo jiné vystoupení kardinála Jean-Louis Taurana, donedávna vatikánského sekretáře pro vztahy se státy, a profesora René Rémonda, sociologa a známého odborníka na otázky spjaté s náboženským prvkem v životě společnosti. Podnět k diskusi o těchto tématech dalo blížící se sté výročí ústavy, která zakotvila úplnou odluku církví od státu.

Podle informací tiskového střediska Francouzské biskupské konference se jednání účastní 150 bikupů, z toho 14 zahraničních. Mezi pozvanými hosty je kardinál Pedro Rubiano Sáenz, arcibiskup Bogoty, který představí situaci katolické církve v Kolumbii. Kromě toho se zasedání zúčastní představitelé mužských a ženských řeholních společenství a zástupci dalších křesťanských vyznání: evangelíci, anglikáni a pravoslavní.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.