Biskupové Burundi "Ad limina Apostolorum"

28.5.2005 

Uznání církvi v Burundi za práci pro smíření po válce a krvavých masakrech vyslovil Benedikt XVI. na audienci episkopátu této středoafrické země. Sedm biskupů z Burundi zakončilo dnes svou návštěvu Ad limina Apostolorum. Svatý otec i předseda biskupské konference, biskup Jean Ntawara, připomněli postavu zavražděného apoštolského nuncia v Burundi, arcibiskupa Michaela Courtneyho.

?Museli jste snášet utrpení v temných okamžicích války. Ještě jednou musíme opakovat, že v té době mnoho křesťanů vydalo hrddinské svědectví své víře. Utrpení neuhasilo touhu pracovat pro bratrství a jednotu mezi všemi, touhu následovat Krista a jeho jméno.Přeji vám, aby pastorační program vypracovaný s tím cílem, a diecézní synody, které ho uvádějí do života na místní úrovni, přispěly k hlásání evangelia. Kéž uzdravují paměť i srdce. Kéž přispějí k solidaritě mezi všemi obyvateli Burundi. Toho lze dosáhnout odmítnutím ducha násilí a zášti a neustálým úsilím o odpuštění a smíření.?

Benedikt XVI. kromě toho ve své promluvě zmínil nebezpečí šíření sekt. Za prevenci tomuto fenoménu doporučil posílit křesťanskou formaci. Stejně tak nesmí být zanedbávána inkulturace. Ta dovoluje stále lepší přijetí evangelijního poselství a zachování věrnosti všem autentickým afrikcým hodnotám.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.