Církev hájí člověka a ne vlastní zájmy

6.6.2005 

O švýcarském referendum s lugánským biskupem Piergiacomem Grampou

Švýcarsko otvírá bránu do Spojené Evropy. Včerejší referendum rozhodlo o přistoupení k Schengenské dohodě. Zároveň švýcarští voliči dali zelenou oficiálnímu uznání homosexuálních svazků. Andrea Sarubbi požádal o komentář biskupa z Lugana, Piergiacoma Grampu:

?Biskupové si nedělali iluze o výsledku tohoto hlasování o registrovaném partnerství. Musíme mít na mysli poměr katolíků a protestantů v naší zemi, stejně jako signál vyslaný federací reformovaných církví, které řekly ?ano?. Ze sedmi kantonů, které zákon odmítly, má pouze jeden protestantskou většinu, dalších šest je zřetelně katolických. Za sebe musím dodat, že naprosto nesdílím názor předsedy strany, která se považuje za křesťanskou, když mluvil o ?ano ve službě člověku a ne církvi?. K tomu je potřeba upřesnit, že žádná politická strana není v církevních službách. Církev zaujímá postoj k některým věcem ne proto, aby hájila vlastní zájmy, ale aby chránila identitu člověka, tak jak odpovídá danostem přírody a rozumu.?

Jak včera hlasovalo italské Švýcarsko?

?Moje diecéze vzala ohled na to, co říkali biskupové, a to mě těší. Nebyli jsme proti uznání určitých práv také homosexuálním párům, ale považujeme zvolenou cestu za omyl. Nechtěli jsme podporovat vážné nedorozumění, které staví na tutéž úroveň institut manželství a další druhy soužití.?

Švýcarsko tedy následuje Belgii, Španělsko a Holandsko. Znamená to, že koncept rodiny je v Evropě ve stavu úpadku?

?Spíš než koncept rodiny zažívá v Evropě úpadek etika jako taková. Ve všech etických problémech ? od interrupce po kmenové buňky, od eutanázie po registraci homosexuálních párů, v tom všem jsme v úpadku, protože chybí základní etická formace. Proto je potřeba informovat a formovat svědomí Evropanů před tím než přijdou k volbám, jinak dojde k postupnému rozkladu hodnot, které se utvářely a charakterizovaly život Evropy téměř dva tisíce let. To je poslední otevřená rána století, které přineslo tolik destrukce. Nemůžeme k tomu zůstat lhostejní.?

Vraťme se ještě ke vztahu k Evropské Unii. Švýcarsko včera přitakalo volné výměně, Schengenské dohodě?

?Jsme spokojení, protože Švýcarsko je země, ve které není snadné otevřít se pro ostatní. V tomto okamžiku, který je pro Evropu obtížný, je dobré, že se nám podařilo vyslat poselství integrace a otevřenosti. Jsme tedy spokojení. I když musím dodat, že Švýcarsko bude hlasovat ještě jednou, 25. září o volném pohybu osob.?

Přiblížilo podle vás hlasování o Schengenské dohodě Švýcarsko ke vstupu do Evropské Unie?

?Ne, řekl bych, že k tomu jsme ještě nedošli. Myslím, že na to není naše země ještě připravena a že výsledek případného hlasování by byl negativní. Neumím vám odpovědět, zda se vstup do EU nyní přiblížil, vzdálil nebo zda se nic nezměnilo... doufejme ale, že se přiblížil.?

Redakční úprava a překlad Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.