Diskriminace křesťanských škol

9.6.2005 

Hong Kong. Představitelé křesťanských komunit Hong Kongu (metodisté, katolíci, anglikáni) chtějí předvolat k soudu místní vládu pro diskriminaci křesťanských škol, které nedodržují nový zákon o výchově z července loňského roku (Education Ordinance 2004, EO). Úřad pro výchovu vydal dekret, který zajišťuje školám, dodržujícím nový zákon, výhody jako pojištění zaměstnanců školy, flexibilní správu fondů a roční bonus v hodnotě asi 35 tisíc euro.

Křesťanské školy, kterých je na území většina, nový zákon už jednou kritizovaly proto, že zmenšuje jejich výchovnou roli a brání uplatnění zákona, který má vstoupit v platnost do roku 2008. Návrh úřadu pro výchovu, o kterém se má jednat v parlamentu, odměňuje ty, kdo zákon uplatní okamžitě a diskriminují ostatní.

Katoličtí a anglikánští biskupové a metodisti odsoudili dekret a žádají, aby odměna byla zrušena, anebo udělena všem školám. Katolický biskup, mons. Joseph Zen, prohlásil, že s novým zákonem ?církev nebude mít záruku pokračovat ve školách ve svém poslání? Všechny školy bude mít pod kontrolou vláda, která se snaží o centrální moc.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.