Sdílím vaše znepokojení nad zkázou způsobenou AIDS

10.6.2005 

Úkoly církve v zemích jižní Afriky sužovaných AIDS a jeho následky byl tématem promluvy Benedikta XVI. k tamním episkopátům. Na společné audienci přijal biskupy z Jihoafrické republiky, Botswany, Svazijska, Namibie a Lesotha, kteří končí svou návštěvu ad limina Apostolorum.
Aby křesťané, kteří jsou v těchto zemích menšinou, mohli plnit své poslání a vydávat svědectví Evangeliu, potřebují sami dobrou katechezi, zdůraznil Papež. Pozornost pak obrátil k formaci kněží. Mají být po Kristově vzoru zcela oddáni své službě. Biskupové jim mají pomáhat, aby celibát nebyl pro kněze tíží, ale aby sloužil životu.

?Bratři biskupové! Sdílím vaše hluboké znepokojení nad zkázou způsobenou Aids a s ním spojených důsledků. Modlím se zvláště za vdovy, sirotky, mladé matky a všechny, jejichž životy otřásla tato strašná epidemie. Chci vás povzbudit k dalšímu úsilí v boji s virem, který nejen zabíjí, ale vážně ohrožuje hospodářskou a sociální stabilitu celého kontinentu. katolická církev byla vždy v první linii jak v prevenci tak v léčení této choroby. Tradiční učení církve ukázalo, že je jediná spolehlivá cesta k prevenci šíření viru HIV. Proto ?je třeba ukazovat křesťanské manželství a věrnost jako zdroj lásky, radosti, štěstí a pokoje a čistotu jako záruku bezpečnosti zvláště mladým lidem.? - řekl Benedikt XVI. při audienci jihoafrických biskupů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.