Učitelský úřad církve se dostal ke slovu

13.6.2005 

Italské referendum o umělém oplodnění zkrachovalo

Volební místnosti se uzavřely v 15 hodin. Předběžné výsledky, které přicházely během odpoledne mluví jasně: necelých 18% oprávněných voličů se dostavilo v Bari, jen o dvě procenta víc v Neapoli, téměř dvojnásobná, nicméně i tak nedostatečná byla účast v Benátkách s 36%, Terst hlásí 33%.

Šéfredaktor deníku Il Foglio, Giuliano Ferrara, v rozhovoru pro náš rozhlas označil debakl referenda o umělém oplodnění za úspěch katolické církve. ?Učitelský úřad katolické církve se dostal ke slovu a ukázal se v celém svém významu," říká přední italský publicista. "Zdůraznil, že neexistuje pluralismus a laický stát bez podílu katolíků, kteří se otevřeně hlásí ke svým hodnotám i k politickému a občanskému životu." Podle Ferrary byl příspěvek katolíků k výsledku referenda rozhodující. Přičítá jim podstatné zásluhy na tom, že ?ztroskotal pokus sjednotit celou laickou kulturu v boji, který byl hluboce nekulturní. V boji se špatnými argumenty, v boji proti zákonu, proti principů, hájeným zákonem. A ztroskotal proto, že občané vyrostli, země se změnila, a protože šlo o téma, které bylo potřeba smést." Ferarra pak dodává, že "kromě toho nebylo vůbec důvodu vést ostrou hranici mezi laiky a katolíky. Život, zvláště pokud jde o věci jako jeho genetický základ, je vzácný pro každého člověka a je vzácným dobrem také pro humanistické dědictví laické kultury,? říká Ferrara, který obecně platí za ?zbožného ateistu.?

Právě ukončené hlasování nepodceňuje známý italský publicista ani v nejmenším. Podle něho totiž neproběhla nejen ?bitva humanity?, ale spíše se jednalo dokonce o ?bitvu civilizace?.

?Katolíci, a nevidím důvod proč bych to měl popírat, rozhodujícím, důležitým a klíčovým způsobem přispěli k tomu, aby laický svět objevil tepnu, která pomalu mizela a vysychala." Laickou kulturu totiž podle Ferrari neohrožuje nová christianizace Evropy nebo Itálie, jak se někteří obávají. Ani nejde o ztrátu plodů sekulární kultury. Sekularismu hrozí hlavně to, že by se mohl změnit v prázdný konformismus, lhostejný k otázkám lidstva a k hodnotám, které se skrývají za našimi volbami ? i v oblasti genetického inženýrství - uvažoval v rozhovoru pro náš rozhlas Giuliano Ferrara.

Svou spokojenost nezastírají instituce a organizace, které se boje proti referendu účastnily. V prohlášení Katolického výboru Říma čteme ?Zvítězil zdravý rozum obyčejných lidí, vzdálených od bojů mezi politickými stranami a nakloněných křesťanským hodnotám, úctě k životu v každé jeho podobě.? Členové výboru zároveň skládají hold kardinálu Ruinimu: ?Nepodsouval lidem svoje názory, ale pouze připomněl veřejnému mínění hodnoty založené v evangeliu, úctu a obranu života, jediného pravého dobra.? A s plným vědomým toho, že mluvit jménem evangelia bývá mnoha uším nepohodlné, označují svého kardinála za odvážného člověka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.