Kompendium Katechismu katolické církve

15.6.2005 

Za přítomnosti Benedikta XVI. bude 28. června představeno ?Kompendium Katechismu katolické církve?. Po 13-ti letech od vydání nového katechismu katolické církve vzniká jeho zkrácená verze. Má dialogický a syntetický charakter a zároveň zachovává všechny obsahy katolické víry a morálky.

Požadavek na vydání zhuštěné verze katechismu vyšel z mezinárodního katechetického kongresu roku 2002. Rok na to Jan Pavel II. ustanovil zvláštní komisi vedenou tehdejším prefektem Kongregace pro nauku víry, kardinálem Josephem Ratzingerem.

K vydání Kompendia katechismu katolické církve dochází poté, co dvouletou práci komise připomínkovali všichni kardinálové. Zároveň padá na 40. výročí zakončení II. Vatikánského koncilu a do Roku eucharistie.

Italskou edici připravilo Vatikánské nakladatelství ve spolupráci s nakladatelstvím sv. Pavla. Má 150 stran, na kterých je učení katolické církve shrnuto do 634 paragrafů. K dispozici veřejnosti bude od 29. června, slavnosti sv. Petra a Pavla. Překlady ?Kompendia katechismu katolické církve? mají na starosti jednotlivé biskupské konference.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.