Papež: Bohatství planety musí být spravedlivě rozdělováno

16.6.2005 

Sedm nových velvyslanců u Svatého stolce předalo dnes dopoledne ve Vatikánu své pověřovací listiny. Diplomaté pocházeli téměř ze všech kontinentů: Tři z Afriky ? z Rwandy, Zimbabwe a Guiney, dva evropští ze Švýcarska a z Malty, a dále velvyslance Ázerbájdžánu a Nového Zélandu.

Svatý otec ve svém projevu důrazně vyzýval k solidaritě s chudými a k rovnému rozdělování bohatství naší planety. Znovu upozornil na obranu života a rodiny i na nutnost překonávat nebezpečí relativistické kultury.

?Naše srdce nemohou být pokojna, dokud víme, že naši bratři v lidství trpí nedostatkem výživy, práce, nemají střechu nad hlavou nebo jiná základní dobra. Abychom dali konkrétní odpověď na volání, kterým se k nám obracejí, musíme přijmout nejvážnější výzvy. To znamená solidaritu mezi generacemi, zeměmi a kontinenty, aby bohatství celé planety bylo spravedlivě rozdělováno mezi všechny lidi?.

Benedikt XVI. ujistil, že církev nepřestane všechny vyzývat ke konkrétním projevům bratrství, jak na individuální úrovni tak na úrovni vlád a mezinárodních institucí. Bude také přicházet s pomocí obyvatelům všech kontinentů, zejména v oblasti vzdělání, zdravotní péče a dalších základních potřeb.
Každému z nových velvyslanců papež předal zvláštní poselství, ve kterých se dotýká problémů jejich zemí.

V poselství určenému Rwandskému velvyslanci, Josephu Benshovi, Svatý otec připomíná situaci země doposud zraněné genocidou, k níž došlo před 11-ti lety. Vybízí k úsilí o mír a smíření v této zemi i v celé oblasti Velkých Jezer. V první řadě je nutné zajistit bezpečnost, činnost demokratických institucí a respekt k lidským právům.

V listu představiteli Zimbabwe, Davidovi Douglasu Hamadziripimu, papež připomíná nedávné volby jako první krok k řešení sociálních problémů země. Vyjadřuje naději, že nová vláda se zasadí o morální obnovu společnosti a upevní demokratický řád.

Guinejskému velvyslanci, El Hadj Aboubacarovi Dionemu, Benedikt XVI. poděkoval za pomoc, kterou jeho země poskytuje uprchlíkům. Zdůraznil, že napětí a konflikty lze překonat pouze cestou dialogu. Podmínkou míru je přátelství a spolupráce etnických, kulturních i náboženských skupin. Proto spolupráce křesťanů a muslimů v Guineji je velmi potěšující.

O dialogu mezi náboženstvími napsal Svatý otec v poselství azerbájdžánskému velvyslanci. Elčin Oktjabr Oglu Amirbajov ze své strany připomněl dlouhou tradici soužití muslimů, židů, křesťanů a dalších vyznání v jeho zemi. Vyznavači monoteistických náboženství neztratili naději na spravedlnost a svobodu ani v tragickém období války s duchovním rozměrem člověka - zdůrazňuje Papež s narážkou na sovětský režim.

Křesťanské kořeny Evropy byly hlavním tématem poselství velvyslanci Malty, Antonio Ganadovi. ?Vznik sjednocené a solidární Evropy je úkolem všech národů, které ji tvoří. Evropa totiž musí umět spojit legitimní zájmy každého národa s požadavkem společného dobra celého kontinentu, píše Svatý otec. Zároveň vyjádřil uznání Maltě za důslednost v prosazování křesťanského dědictví i dalších hodnot zakořeněných v dvoutisícileté tradici církve.

V poselství švýcarskému diplomatovi, Jean-Francois Kammerovi, se Papež zaměřuje na ochranu života. Švýcarská společnost v posledních letech schválila řadu zákonů, které se dotýkají úlohy rodiny, delikátního tématu začátku života, ale také nemoci a konce života. Katolická církev se k těmto otázkám jasně vyjádřila a bude i nadále zdůrazňovat ?nezcizitelnou důstojnost člověka a lidská práva, z nichž první je právo na život.? ? zdůrazňuje papež v listu švýcarskému velvyslanci.

Rozbor ohrožení, které s sebou nese sekularizace, je hlavním tématem poselství k novozélandskému velvyslanci, Geoffreyovi Kenyon Wardovi. ?Je potřeba obnovit vizi vzájemného respektu mezi morálním a občanským zákonem. Kromě toho, že ji předkládá křesťanská tradice, patří totiž také k nejlepším právním tradicím lidstva? ? píše Svatý otec. Připomněl také, že před 60-ti lety mnoho Novozélanďanů položilo životy pod Monte Cassino při obraně hodnot ohrožených ?falešnými nacionalistickými ideologiemi?. V současné době se Nový Zéland podílí na mírových operacích v Afghánistánu a na Blízkém Východě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.