Osvícená víra je nezbytná pro jednotu Kristových učedníků

18.6.2005 

?Pomáhejte věřícím v dospívání ve víře, která je zakořeněna v osobním setkání s Kristem,? k tomu vyzýval Benedikt XVI. biskupy z Madagaskaru při závěrečné audienci jejich návštěvy ad Limina apostolorum. Svatý otec ve své promluvě obrátil pozornost k úkolům pastýře, který má být autentickým svědkem víry a pravým hlasatelem evangelia. ?Ježíš musí být mírou všech věcí?, zdůraznil Papež, pomáhat v rozlišování, kde je pravda i v řešení každodenních problémů.

?V této perspektivě zůstává důležitým úkolem inkulturace víry v malgašské kultuře. Přijetí modernity tuto zakořeněnost nevylučuje, ale naopak vyžaduje. Opírat se o osvícenou víru je nezbytné pro autentický pokrok v hledání jednoty Kristových učedníků. Vztah přátelství a důvěry mezi nimi musí pravdivě odrážet nároky katolické identity. Zároveň je třeba vyvarovat se všech gest, která jednak činí obtíže věřícím, ale také posilují náboženský relativismus.?

-řekl Benedikt XVI. v promluvě k biskupům Madagaskaru. V závěru povzbudil tamní církev v práci pro spravedlivější společnost, k boji proti korupci a zneužívání nejchudších.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.