Boj proti prostituci je znamením doby

20.6.2005 

?Prostituce, obchod s ženami a sexuální turistika urážejí důstojnost ženy a jsou vážným porušením jejích práv? ? řekl kardinál Stephen Fumio Hamao. Předseda papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících zahájil v Římě první mezinárodní setkání, které jeho úřad věnuje boji s prostitucí. Účastní se ho 50 představitelů biskupských konferencí, řeholních společenství a dalších institucí z 24 zemí světa.

?Církev se cítí zvlášť povolána k obraně práv žen? ? uvedl japonský kardinál. Vyzval státní instituce, aby dohlížely na dodržování zákonů, chránících ženy před prostitucí. Proti zneužívání žen je potřeba zavést účinné prostředky. Současnou situaci představil sekretář Papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících, arcibiskup Agostino Marchetto. Do prostituce je každý rok zataženo milion osob. Obchod s bílým masem ? zvláště s ženami a dětmi ? se týká hlavně rozvojových zemí. Jen v Thajsku se odhaduje počet prostitutek na 150 ? 200 tisíc. V Itálii jich je kolem 40 tisíc, z toho 4 tisíce neplnoletých. V západní Evropě je nuceno k prostituci kolem půl milionu žen, převážně z východní části kontinentu.

Dvoudenního římského setkání se účastní také P. Oreste Benzi, zakladatel Komunity papeže Jana XXIII., která mnoho let pomáhá ženám vymanit se z otroctví prostituce. P. Benzi navrhuje, aby každá z celkem 24 tisíc italských farností ?adoptovala? jednu bývalou prostitutku a zajistila jí poctivou práci.

Za znamení doby považuje osvobození žen ulice také ředitel komunity ?Samuel?, don Ottavio Cantarello. Pro náš rozhlas řekl:

?Je to znamení doby. V první řadě jde o obnovu důstojnosti člověka. Z velké části jde o dívky, které se staly obětí násilí. Proto je podle mého názoru nejdůležitější, jak na pastorační tak na politické rovině, zajistit jim sociální ochranu, dát každé z těchto žen možnost začít nový život. V posledních pěti letech prošlo našimi komunitami nejméně 3 tisíce dívek, které opustily prostituci a vydaly se na novou cestu. Kontaktovali jsme 8 tisíc z celkem 20-ti tisíc těch, které jsou na ulici. Myslím, že toto úsilí založené na setkání, naslouchání a lidské podpoře je tím prvním, co následně otvírá prostor přijetí a nové cesty skrze práci, studium, vzdělání a rodinné přijetí.? - řekl pro náš rozhlas P. Ottavio Cantarello, ředitel komunity "Samuel".

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.