Papežské rady se zamýšlely nad významem svědectví mučedníků

6.11.2003 

?Současní křesťané nesmějí zapomínat a kořeny své víry a společenskou angažovanost,? napsal Jan Pavel II. v poselství účastníkům veřejného zasedání Papežských akademií. Téma dnešního, již osmého veřejného plenárního zasedání znělo: ?Mučedníci a jejich památné připomínky jako živé kameny v budování Evropy.?

S odvoláním na téma zasedání poukázal Svatý otec na nutnost vidět současnou situaci v historické souvislosti. Spolu se svědectvím prvních křesťanských staletí upozornil na svědectví, které vydává Kristovu evangeliu a lásce mnoho lidí dneška.

Jan Pavel II. zdůraznil roli paměti mučedníků v současných ideálech a projektech. Křesťané jsou spolu se všemi lidmi dobré vůle povoláni k budování pravého ?společného domu?, který má být nejen ekonomicko-finanční konstrukcí, ale také ?domem? naplněným pamětí, hodnotami a duchovním obsahem. ?Jejich výmluvným symbolem je kříž,? uvedl Jan Pavel II. V době, kdy jsme svědky toho, že Evropané ztrácejí vědomí křesťanského dědictví, papež vyzývá Kristovy učeníky k vytrvání věrnosti Evangeliu. Svatý otec povzbuzuje také ke shromažďování svědectví o vysokém počtu křesťanů, kteří obětovali svůj život ve 20. století.

O komentář k tématu významu mučedníků pro Evropu dneška jsme požádali předsedu Papežské rady pro kulturu, kardinála Paula Pouparda:

"Poselství mučeníků je velkým poselstvím pro lidskou osobu jako takovou, pro křesťanské svědomí a svědomí Evropy. Svědectví prvních mučedníků, už od samého počátku, od sv. Petra a Pavla, kteří jsou sloupy římské církve, a následně svědectví všech papežů prvních století, připomínají v naší době, že i tváří v tvář autoritativní a totalitní moci existuje primát svědomí. Je to důležité, protože naše doba je ohrožená pluralitou kultury, která v mnohých probouzí jistou skepsi a relativismus, jako kdyby ?přesvědčení? nemělo žádnou váhu. Lidská osobnost je jako taková osobností, která svobodně určuje sebe sama, nezávisle na politických či ekonomických a jiných zájmech. Pravda existuje, Kristus, který řekl: ?Já jsem pravda?. A je silnější než jakákoli moc. Proto je velice důležité připomínat to v naší době, které hrozí zploštění. Stejně tak je důležité dokázat říci: Jsem připraven za takovou hodnotu položit život."

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.