Benedikt XVI. přijal velmistra maltézských rytířů

23.6.2005 

Benedikt XVI. přijal velmistra maltézských rytířů, bratra Andrew Bertieho. K audienci došlo v souvislosti se zítřejším svátkem patrona řádu, sv. Jana Křtitele. Rozhovory se týkaly mimo jiné nasazení Maltézských rytířů v úsilí o jednotu křesťanů, obranu rodiny a důstojnosti člověka a jejich angažovanosti v Africe v boji proti Aids, tuberkulóze a lepře, uvádí prohlášení vydané řádem po papežské audienci.

Maltézský velmistr informoval Benedikta XVI. o zítřejší inauguraci "Malterser International", mezinárodní organizace tohoto řádu pro lékařskou a humanitární pomoc. "Malterser Itnernational" vystřídá v této činnosti tzv. Pohotovostní jednotky, které vedou přes 150 projektů ve 35 zemích. Pracuje v nich stovka odborníků na pomoc v krizových situacích, kterým pomáhá 900 spolupracovníků. Mezi poslední mise řádu maltézských rytířů patří pomoc v krizových oblastech na asijském jihovýchodě postiženým tsunami, v Afghánistánu, Dárfúru, Iránu nebo v Kosovu.

Řád maltézských rytířů vznikl roku 1113. Jde o jediný církevní řád uznávaný jako suverénní. Přestože nemá vlastní území, je subjektem mezinárodního práva s diplomatickým zastoupením v 93 zemích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.