Kompendium katechismu je určeno světu žíznícímu po pravdě

28.6.2005 

?Kéž vám On dá, abyste osvíceným vnitřním zrakem viděli, k jaké naději vás povolal, jak bohaté a slavné je vaše dědictví v jeho svatém lidu.? (Ef 1,18) Citací z listu sv. Pavla Efezanům zahájil Benedikt XVI. promluvu, při slavnostním předání Kompendia katechismu katolické církve zástupcům různých stavů Božího lidu.

Kompendium katechismu katolické církve je určeno nejen církvi, ale i dnešnímu světu, žíznícímu po pravdě, řekl Papež. Zestručněná verze katechismu obsahuje všechny základní aspekty víry církve a zcela souzní s velkým katechismem publikovaným v roce 1992. Vyplňuje tak mezeru, na kterou v minulých letech ?více či méně úspěšně? ? jak podotkl Benedikt XVI. - reagovala řada menších syntetizujících katechismů.

Na vydání Kompendia pracovala od února roku 2003 komise vedená kardinálem Ratzingerem. O připomínky byly požádáni také všichni kardinálové a předsedové biskupských konferencí. Svatý otec upřesnil, že nejde o nový katechismus. Naopak, odkazuje k velkému katechismu, který má i nadále zůstat východiskem ?inspirujícím hlásání víry i lokální katechismy.?

?Toto Kompendium je novým hlásáním evangelia pro dnešek. Také prostřednictvím tohoto oficiálního a spolehlivého textu ?zachováváme úzkostlivě víru, kterou jsme dostali skrze církev? ? jak napsal sv. Irenej, jehož liturgickou památku dnes slavíme. ? ?Činíme tak proto, že pod vedením Ducha Božího má hodnotu pokladu velké hodnoty, uzavřené ve vzácné nádobě,k stále se omlazuje a omlazuje také nádobu, která ji obsahuje.? (Irenej z Lyonu, Adversus Haereses, 1, 10,2: Sc 264, 158-160)

Benedikt XVI. upozornil na dialogickou formu Kompendia, tvořeného z otázek a odpovědí. Navozuje představu rozhovoru mezi žákem a učitelem a usnadňuje orientaci. Celkem 598 otázek má pomáhat čtenáři ?v nacházení nových aspektů pravd víry.? Tomu slouží také ilustrace, které text doprovází:

?... obraz a slovo se navzájem osvěcují. Umění "mluví" vždy, alepoň implicitně o božském, o nekonečné kráse Boží, kterou odráží Obraz par excellence: Kristus, Obraz neviditelného Boha. Také posvátná zobrazení ve své kráse hlásají evangelijní zvěst a vyjadřují krásu katolické pravdy. Ukazují svrchovaný soulad mezi dobrem a krásnem, mezi via veritatis a via pulchritudinis. Jsou svědectvím o staleté a plodné tradici křesťanského umění. Vybízejí všechny, jak věřící tak nevěřící, k objevování a kontemplaci nevyčerpatelného tajemství Vykoupení a zároveňń předkládají nové impulsy k životnému procesu jeho inkulturace v čase.?

V závěru Kompendia jsou otištěny modlitby společné v celé katolické církvi. Většina z nich je uvedena také latinsky, což usnadňuje modlitbu v mezinárodních skupinách.

Polední modlitbu hodinek v Klementinském sále Apoštolského paláce zakončilo předání Kompendia do rukou zástupců Božího lidu: mezi reprezentanty byl vídeňský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn, biskup Angelo Amato, z Kongregace pro nauku víry, a dále jeden kněz, jáhen, řeholník, řeholnice, rodina a dva mladí lidé zastupující všechny lidi dobré vůle, kteří chtějí poznat ? jak řekl Papež ? ?bohatství spásného tajemství Ježíše Krista.?

Okolnosti vzniku Kompendia Svatý otec připomíná také v dnes podepsaném motu proprio, které ohlašuje vydání zkrácené verse katechismu. V papežském dokumentu čteme, že Katechismus katolické církve byl přeložen už do více než 50-ti jazyků a že se setkal s dobrým přijetím. Kompendium je jeho věrnou syntézou. Dovoluje všem ? i nevěřícím ? rychlou orientaci v celém panorámatu katolické víry. Má pomáhat církvi třetího tisíciletí i jednotlivým křesťanům v evangelizaci a výchově k víře. Kompendium katechismu katolické církve je zároveň určeno každému člověku toužícímu poznat cestu života a Pravdy, kterou Bůh svěřil Církvi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.