Spojí nový biskup oficiální a podzemní církev?

29.6.2005 

Za bezprecedentní událost označily katolické agentury zprávu o včerejším (28.6.05) biskupském svěcení v Šanghaji. 42-ti letý kněz Joseph Xing Wenzhi z čínské vlastenecké církve, přijal svěcení ? podle vlastních slov ? se souhlasem Svatého Stolce. Potvrdil to také generální představený Amerického sdružení zahraničních misií, P. John Sivalon, který se slavnosti zúčastnil. Nový biskup mohl díky tomuto sdružení prohloubit svou teologickou formaci ve Spojených státech v akademickém roce 2003-2004.

Představitelé šanghajského Úřadu pro náboženské záležitosti ovšem tvrdí, že Vatikán neměl s volbou biskupa nic společného. Vybrali ho prý věřící a schválen byl kolegiem vlasteneckých biskupů. Jiný názor má hongkongský ordinář, biskup Joseph Zen ze Kiun. V rozhovoru pro rádio RTHK uvedl, že v poslední době došlo k několika případům, kdy biskupové jmenovaní Svatým Stolcem mohli být vysvěceni ve státem povolené čínské církvi.

Slavnost v Šanghaji byla první toho druhu po dvou stech letech. Nový pomocný biskup, Joseph Xing Wenzhi, působil dříve jako generální vikář. Od roku 1990 přednášel dějiny církve a liturgii v oficiálním kněžském semináři, od roku 1998 byl jeho rektorem. Pomocným biskupem Šanghaje byl zvolen při hlasování 130-ti zástupců kléru a laiků letos 17. května. Čínští katolíci doufají, že se stane nástupcem jak 89-ti letého ordináře oficiální církve, tak i 85-ti letého ordináře podzemní církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.