Setkání katolických kulturních center středomoří a Balkánských zemí

9.7.2005 

?Odvolání na náboženství pro ospravedlnění války a terorismu, je rouháním proti Bohu a urážkou člověka": řekl včera kardinál Paul Poupard, předseda Papežské rady pro Kulturu v příspěvku na zahájení setkání katolických kulturních center středomoří a Balkánských zemí, které probíhá v Sarajevu na téma: ?Výzva nového kulturního dialogu v kontextu globalizace?. Jsme přesvědčení ? uvedl kardinál ? že náboženský fanatismus a terorismus znesvěcují jméno Boží a deformují autentický obraz člověka. Kardinál Poupard zdůraznil, že náboženství vysoké myšlení o člověku. Ví, že každý život je posvátný, že je darem Božím, aby sjednotil všechny lidi jako jednu rodinu, v lásce a v míru.

Kardinál se pak zastavil u hrozné zkušenosti v Bosně a na Balkáně, kteří byli zataženi do bratrovražedné války 90 let minulého století. Jak se smutně stává v lidských dějinách ? konstatoval ? náboženství bylo důvodem ospravedlnění neospravedlnitelných národnostních tažení a přivolání nenávisti druhých, které sloužila osobním ambicím několika jedinců.

Svatý Stolec a celá církev ? dodal předseda Papežské rady pro Kulturu ? v souladu s představiteli států usilujících o lepší budoucnost, budou usilovat o šíření spolupráce mezi všemi muži a ženami dobré vůle, o mezikulturní dialog a sdílení dober pro dobro všech národů. Církev, uzavřel, bude pokračovat v úsilí o lepší a lidštější společnost, solidárnější a jednotnější, při plném respektu různých národů.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.