Aktuality z papežských prázdnin

14.7.2005 

Benedikt XVI. se připojil k dvěma minutám ticha za oběti londýnských atentátů. Také při dnešním Anděl Páně se Svatý otec modlil za oběti terorismu. Z Les Combes telefonuje Salvatore Mazza:

?Ředitel vatikánského tiskového střediska oznámil, že Papež ? stejně jako každý den, recitoval v poledne Anděl Páně a že se při něm modlil za oběti terorismu a za jejich rodiny. Zvlášť se modlil za pokoj a aby se podobné násilí neopakovalo.
Ani dnes Papež neopustil park v okolí své chaty. Tyto dny zasvětil práci. Je ale velmi horko, takže pravděpodobně po skončení práce se na nějakou procházku vydá.?

Proslýchá se, že po příjezdu Papeže proběhl milý rozhovor mezi farářem z Introd a Benediktem XVI. O čem mluvili?

?Farář z Introd, don Paolo, přišel Benedikta XVI. přivítat a říká mu: ?Od teďka jste mým farníkem?, a Benedikt XVI. mu se smíchem odpověděl: ?Nebojte se, budu poslušným farníkem.?

Němečtí Walserové z Valle d´Aosta pozvali Papeže na návštěvu. Pokud Benedikt XVI. pozvání přijme, bude to vlastně první setkání na svého druhu německém území.

?Ano, protože tato komunita Walserů obývá Valle di Gressoney od 11., 12. století. Ohlásili, že by je velmi potěšilo, kdyby mohli Svatého otce přivítat mezi sebou. Je to velmi malá komunita, ne víc než 2000 osob. Mají svůj vlastní jazyk Titsch, německý dialekt, odvozený ze středověké němčiny. Jejich starosta předá v neděli papežovi jeho titschsko-italský slovník. Doufají, že je Benedikt XVI. přijde navštívit.?

Je pravda, že poblíž Les Combes lze občas zaslechnout klavír Benedikta XVI.?

?Když se vám podaří dostatečně přiblížit k jeho chatě, je to docela dobře možné. Jak je známo Papež Benedikt XVI. hraje na klavír a hraje velmi dobře. Několik dní před jeho příjezdem do Les Combes přivezli do jeho domu klavír. Je tedy myslitelné, že na něj hraje.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.