Vražda misijního biskupa

15.7.2005 

Na severu Keni byl včera večer zastřelen neznámými pachateli mons. Luigi Locati, apoštolský vikář diecéze Isiolo. Zločin byl spáchán šesti ozbrojenými muži. 77-letý kněz pocházel z Vercelli, a protože dovršil kanonický věk, podal žádost o odstoupení, jak to žádá norma kanonického práva, a očekával svého nástupce. Narodil se 28. července 1928 ve Vinzagliu v provincii Vercelli, na kněze byl vysvěcen v roce 1952. Do Afriky odjel jako kněz Fidei Donum a pracoval v Keni. Biskupské svěcení přijal v roce 1996 a byl jednou z nejvýznamnějších osobností italských misionářů.
V tuto chvíli nejsou známy motivy útoku, i když se zdá, že v minulosti bylo mons. Luigi Locatimu vyhrožováno.

Podrobnosti telefonuje z Nairobi apoštolský nuncius Keni, mons. Alen Paul Lebeaupin:

Odp.: Mons. Locati se vrátil z Nairobi, kde byl na začátku tohoto týdne a šel na večeři do pastoračního centra, které je asi 300 metrů od jeho residence. Po večeři se vracel domů v doprovodu dvou osob, když byl přepaden. Stříleli na něho. Incident se stal v 19:45, zemřel ve 20:15.

Ot.: Co bylo důvodem napadení mons. Locatiho?

Odp.: Zdá se, že jde o bandity, nejedná se o náboženské nebo o politické důvody.

Ot.: Místní obyvatelé si mons. Locatiho vážili?

Odp.: Ano! Byl to velmi velkodušný člověk, který dal nejlepší část svého kněžského života této zemi, diecézi Isiolo. Pocházel z diecéze Vercelli a může se říci že tato diecéze podporovala všechny aktivity jeho kněží a tohoto apoštolského vikariátu. Mons. Locati byl uznávaný všemi svými kolegy biskupy, zvláště keňskými biskupy. Byl to šok pro celou biskupskou konferenci.

Ot.: Kdy bude pohřeb?

Odp.: Tento týden. Mons. Locati vícekrát projevil přání, že chce být pohřbený v katedrále v Isiolo, na jejíž stavbě se sám podílel.

Ot.: Mons. Locati měl 77 let a již podal žádost o odstoupení. Měl v úmyslu zůstat v Keni?

Odp.: Měl v úmyslu se uchýlit do ústraní, ale řekl mi že v chce zůstat v Keňi, aby mohl dát všechny své síly do služeb místní církve. A dostalo se mu také velikého daru, že když byl naposled v Římě, že se mohl setkat se Svatým otcem. Byl tomu velice rád.

Připravil Gabrielle de Jasay. Překlad Jiří Sýkora.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.