Matka Boží kazaňská se vrátila domů

21.7.2005 

Kazaňská ikona se vrátila domů. Ruský pravoslavný patriarcha Alexej II. předal dnes dopoledne kazaňské diecézi ikonu Matky Boží, kterou Jan Pavel II. vrátil před rokem 28. srpna do Ruska. Právě na dnešní den, 21. července připadá výročí objevení ikona.
Ikonu Matky Boží kazaňské dostal Papež roku 1993 od tzv. Armata Azzurra, katolické organizace spojené s úctou P. Marie Fatimské. Patriarchovi Alexeji II. ji předal loni kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů. Z Moskvy telefonuje Giuseppe D´Amato:

?Ikona Matky Boží Kazaňské se konečně vrátila domů. Moskevský patriarcha Alexej II. ji odnesl na břeh Volhy a při slavnostním obřadu ji předal kazaňské diecézi, přesně 101 let po té, co z města zmizela. Ikona Matky Boží Kazaňské je nejuctívanější ikonou ruského pravoslaví. Mimo jiné zosobňuje naději na mír mezi různými náboženskými vyznáními. Patriarcha Alexej II. označil ve své promluvě za prioritu muslimsko ? křesťanský dialog. Obřadu v katedrále Zvěstování P. Marie se účastnil také katolický farář z Kazaně. Tisíce osob mohlo sledovat ceremonii na obrazovkách rozmístěných v ulicích města.
Zatím nebylo rozhodnuto, kde bude ikona uchovávána. Není vyloučeno, že bude vystavena na veřejnosti pouze o Velikonocích nebo na vánoce. Kapli, v níž byla uložena po staletí, zničili bolševici a na jejím místě postavili továrnu na tabák. Nedávno byl ale obnoven přilehlý klášter P. Marie.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.