Rada Evropských episkopátů zasedala v Záhřebu

23.7.2005 

Na přelomu září a října (29.9. ? 2.10. 05) se v Římě sejdou předsedové evropských biskupských konferencí. Rozhodlo o tom vedení Rady Evropských episkopátů na svém zasedání v Záhřebu.
Setkání nejvyšších představitelů biskupských konferencí skončí 2. října, v den zahájení generálního biskupského synodu, který přivede do Říma stovky biskupů z celého světa i delegace jiných křesťanských vyznání.
U příležitosti 40. výročí zakončení II. Vatikánského koncilu se chtějí evropští biskupové zamýšlet nad budoucností církve v Evropě. To znamená především nad evangelizací v sekulární kultuře, nad styčnými body mezi různými církvemi a náboženstvími, ale také nad morálními hodnotami, které by církev měla vnášet do současné společnosti. Mezi konkrétními tématy jmenuje tiskové prohlášení Rady evropských biskupských konferencí výzvy bioetiky. Prostor má být věnován také vztahům s muslimskou komunitou v Evropě. Prezidium rady zaslalo list Benediktu XVI., ve kterém informuje papeže o přípravách podzimního setkání.
Dalším bodem jednání organizace koordinující evropské biskupy byl program III. Evropského ekumenického setkání. Odehraje se ve čtyřech etapách, které mají zahrnout všechny země a církve v Evropě. První proběhne v Římě ve dnech 24.- 27. ledna 2006 a vyvrcholí v rumunském Sibiu v září roku 2007.
Rada evropských biskupských konferencí sdružuje všech 34 episkopátů starého kontinentu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.