Nadace Populorum progressio pomáhá chudým

27.7.2005 

Fundace Populorum Progressio věnovala 2 miliony dolarů pro chudé obyvatelstvo Latinské Ameriky. V roce 2005 je třeba schválit celkem 200 projektů, z nichž 50% je zaměřeno na výchovu, 20% na zemědělství a 20% na malé podniky. Mons. Tejado Muňoz Segundo z Papežské rady ?Cor unum? upřesňuje:

Odp.: Uvolněné fondy jsou určeny pro všechny země Latinské Ameriky. Tato fundace byla založena právě na pomoc campesinos a domorodého obyvatelstva. Většina projektů je z Kolumbie, Perú, Bolivie a Brasilie, ale i z dalších zemí. V Argentině, Chile a na Karibských ostrovech je několik projektů, které řídí místní domorodé obyvatelstvo a dobře!

Ot.: 20% financí je letos stanoveno pro rozvoj zemědělství, a dalších 20 % pro malé podniky. Oč tu jde?

Odp.: Tato oblast je plná nejrůznějších iniciativ. Jde se od malých společenství campesinos, která chtějí začít hospodařit, společně asi 20-25 rodin, k čistě zemědělským projektům jako je stavba skleníků a pěstování nových druhů plodin.

Ot.: Odkud pocházejí fondy pro přidělování těchto prostředků?

Odp.: Většina fondů je dar Italské biskupské konference. Ta je velmi velkodušná. Další menší dary pocházejí z některých diecézí, španělských a francouzských, ale i od soukromých dárců. Oslovujeme i jiné biskupské konference a byli bychom rádi, kdyby naši práci i naši pomoc církvi v Latinské Americe více znali věřící v celé církvi. Vždyť nejvíce pomáhají chudým ti prostí, neznámí, a sami neoplývající velkým bohatstvím.

Ot.: Čeho dosáhla Fundace Populorum Progressio za 13 let svého působení?

Jsou to čistě církevní plody v tom smyslu, že tato fundace dokáže přinést znamení naděje a starostlivosti Svatého Octe prostému obyvatelstvu v Latinské Americe, ale i misionářům, kteří působí na často daleko zapadlých misijních stanicích, kde je obyvatelstvo i vlastním státem zapomenuto.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.