První den Benedikta XVI. v Castel Gandolfu

29.7.2005 

První den Benedikta XVI. v Castel Gandolfu je plný ozvěn z včerejšího příjezdu. Zvláštní letadlo Air Vallée startovalo kolem 17 hodiny z letiště Corrado Gex ze Saint Christophe v Aostě a přistálo na vojenském letišti v Římě-Ciampinu v 18:35 hod. Odtud pak vrtulníkem odletěl do Castel Gandolfa, kde přistál v 19 hodin. Při odletu se s Benediktem XVI. přišlo rozloučit na 500 Valdostánců.
Při příjezdu ho vítaly zástupy místních občanů i turistů, jejichž nadšení a jásání se stupňovalo, jak přijížděl k papežské vile. Svatý Otec pak znovu vystoupil k oknu vedoucímu na náměstí, bylo už zaplněné, a pozdravil přítomné těmito slovy:

Drazí bratři a sestry, právě jsem dorazil z Valle d´Aosta, kde jsem prožil dva úchvatné týdny v horách. Ale nyní jsem šťasten, že jsem s vámi... zde v papežské vile... budu nyní více než měsíc vaším spoluobčanem. Je to pro mne radostí, že zde mohu být v tomto půvabném městečku a žít s vámi a obdivovat všechny krásy antického Říma. Díky za vaši lásku a vaše přátelství. Uděluji vám apoštolské požehnání. Díky za toto srdečné přijetí... Budeme se vídat často...

Benedikt XVI. zůstane v Castel Gandolfu celý srpen a několik dní v září, kromě cesty na Světový den mládeže do Kolína nad Rýnem ve dnech 18.-21. srpna. Generální audience začnou zase 3. srpna a bude-li ohlášeno hodně poutníků, pak Svatý Otec přiletí do Vatikánu vrtulníkem k audienci v sále Pavla VI.

Včera navečer přivítal Benedikta XVI. také starosta Castel Gandolfa Maurizio Colacchi. O svých dojmech nám vyprávěl:

Vidět Svatého Otce na balkóně, jak zdraví ?castellány? a jak se jim svěřuje, že je to pro něho radost být zde a trávit své prázdniny spolu s nimi, to je pro nás důležité poselství. Bylo to nelíčené gesto lásky Svatého Otce ke Castel Gandolfu. ?Castelláni? (to je obyvatelé Castelli Romani) jsou už s Benediktem XVI. sladěni. S rozechvěním čekali včerejší večer a usínali slastně.

Připravujete něco během pobytu Benedikta XVI. v Castel Gandolfu?

To se rozumí! První velmi důležitá akce bude v neděli, kdy přijdeme Svatému Otci nabídnout broskve, které se urodily v našich sadech. Pak bude setkání s dětmi oblečenými do tradičních krojů Castel Gandolfa. Ty totiž přinesou košíky s broskvemi. Pak v neděli na konec oslav ?Sacra di pesche? (broskovové hody) bude o 23. hodině nad Albánským jezerem velkolepý ohňostroj na počest Jeho Svatosti.

Jsou plánována jiná setkání?

Během pobytu Benedikta XVI., jak doufáme, bude dost příležitostí k neformálním setkáním. Chceme, aby si Svatý Otec u nás odpočinul. Naši občané už jsou zvyklí na ohleduplný respekt, i když budou potěšeni, jen když ho někde zahlédnou nebo když s někým promluví. A to nemluvím o dětech. Ty, které pohladí nebo políbí, to vyprávějí po léta a jsou na to hrdi.

A jak prožívají první hodiny pobytu Benedikta XVI. věřící papežské farnosti sv. Tomáše z Villanovy v Castel Gandolfu? Poslechněme si pana faráře dona Waldemara Niedzolka:

Farnící, celé společenství Castel Gandolfa, si nyní užívá blahý pocit, konečně je ?nostro Papa? ? náš papež u nás. My ho očekáváme ovšem také v našem farním kostele. Naše farnost má název ?papežská? a pozvali jsme ho na slavnost Nanebevzetí P. Marie, kterou naše farnost každoročně slaví. Doufáme, že Svatý Otec najde dost času navštívit i naše společenství, jednotlivé skupiny, od mladých až po seniory.

Nač v těchto těžkých chvílích pro Evropu i ostatní svět myslí ?papežská farnost?, když má tak blízko svého Otce, který nese všechny ty starosti a bolesti?

Protože jsme papežská farnost, máme úkol vytrvale se modlit za Svatého Otce. A tato zbraň modlitby je mocná proti nevím jakým záměrům nenávisti a zloby lidských srdcí. Bereme vážně tento úkol ?bdít ním na modlitbách?, spojovat se s ním na jeho úmysly. Svatý Otec nás vybízí spojovat se s Evropou, s jejími národy skrze Krista. On nás může opravdu vést s láskou a v míru. Nesmíme propadat malomyslnosti. Důvěra v Krista přemáhá laviny skrytého i otevřeného nepřátelství. S Kristem dosáhneme toho pokoje, jakého máme všichni zapotřebí. Na přímluvu P. Marie zavládne spravedlivý mír v Evropě i ve světě, jak doufáme, a jak o něj nepřestáváme prosit.

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.