Arcibiskup Foley o médiích

4.8.2005 

První měsíce roku 2005 se staly zvláštními pro evangelizaci pomocí sdělovacích prostředků. Zdůraznil to arcibiskup John Patrick Foley, předseda papežské rady pro sdělovací prostředky, když včera během 123. shromáždění Nejvyšší rady Kolumbových rytířů proložil důraz na roli, jakou masmédia plnila při úmrtí Jana Pavla II. a při zvolení Benedikta XVI. na Petrův Stolec.
Při setkání poděkoval arcibiskup Foley také Kolumbovým Rytířům za satelitní zpravodajství, které zajišťovali tak, aby uvedené dvě události církve mohly proniknout do celého světa. Předseda papežské rady připomněl, že pohřeb Jana Pavla II. přenášelo 155 vysílacích stanic do 84 zemí a mši na úvod pontifikátu Benedikta XVI. přenášelo 124 stanic do 75 zemí. Tato skutečnost, řekl arcibiskup Foley, byla možná díky úsilí Vatikánského televizního centra a díky italské státní televizi RAI, za přispění Kolumbových Rytířů.
Nakonec arcibiskup připomněl, že poslední Apoštolský list Jana Pavla II. ?Rychlý rozvoj? (Il Rapido Sviluppo) byl věnován masmédiím a že jedno z prvních setkání Benedikta XVI. po zvolení papežem bylo s pracovníky masmédií.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.