Pouť františkánské mládeže

4.8.2005 

Dnes končí františkánská pouť pro mládež, kterou jako každý rok i letos pořádá Františkánská mládež menších bratří. Tématem letošního XXV.ročníku, který začal 25. července, je věta: ?Darem je tvůj příběh?. Více redaktorka našeho rozhlasu Francesca Fialdini:

Byl to týden, kdy mladí každý den urazili asi 18 kilometrů s batohem na zádech. Také letos se stovky mladých ze všech oblastí Itálie vydaly na pochod do Assisi, navzdory námaze a horku. Co chtějí objevit? Zde jsou jejich odpovědi:

Odp.: Radost ze života, objevit podstatu malých věcí: spát na zemi, nemít se kde umýt, snad jen v dešti, pokud přijde. To pak vede k nalezení odpovědí při každodenních volbách.

Odp: Být si navzájem bratry, nestarat se pouze o své vlastní věci, jako se to děje běžně. Tak se dostaneš k tomu, kým opravdu jsi!

Odp: Doma na sebe bereme spoustu masek; ale tady zůstáváme sami sebou, s našimi příběhy, naší námahou. Prostě a jednoduše: jsi to ty a jsi krásný, protože jsi právě takový!

Otázka: Jaký je běžný den františkánské pouti mládeže? Odpovídá nám Lukáš:

Odp: Je budíček, pak následuje snídaně a po ranních chválách všichni společně vyrážíme, po určité etapě je přestávka na oběd, a pak se znovu jde až k cíli denní etapy, kde se pomodlíme Nešpory, povečeříme a pak ? což závisí na tom místě, kde jsme ? se snažíme oživit například náměstí a získat si pozornost přítomných lidí. A pak se jde spát.

Otázka: Aby to nebylo jen mimořádné vytržení z reality, je třeba pozitivní zkušenost přenést do každodenního života. Je to možné, Lukáši?

Odp: To je můj cíl, protože všechno co děláš, máš dělat v Bohu. Všechno!

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.