Ve stopách Tří králů

11.8.2005 

Před účastníky Světového dne mládeže leží úkol přesvědčivého svědectví víry ? říká arcibiskup Stanislaw Ryłko. Podle předsedy Papežské rady pro laiky v okamžiku, kdy špičky Evropských institucí popírají křesťanské kořeny Starého kontinentu, mladí lidé v Kolíně mohou ukázat, že křesťanství není jen minulostí, ale také současností a budoucností Evropy:

?Ve stopách svatých Tří králů se mladí z celého světa vydávají na cestu a před očima mají stejný cíl jako oni: hledat, nalézt a uctít Krista. ?Přišli jsme se mu poklonit?, to je cíl tohoto velkého duchovního dobrodružství, které začíná v Kolíně nad Rýnem. Tato adorace se ale nesní redukovat na čistě devocionální, pietistickou úroveň. Papež Benedikt XVI. nedávno připomněl, že klanět se Bohu je nezbytné k tomu, aby člověk byl sám sebou! Člověk není nikdy tak plně sebou samým, jako když poklekne před Bohem, nikdy není tak velký, tak pln důstojnosti, jako když uctívá Boha. Klanět se Bohu tedy dovoluje člověku objevit plnou pravdu o sobě samém, žít vlastní život v pravdě. Poselství tohoto 20. Světového dne mládeže bychom tedy mohli shrnout takto: ?Snaž se žít svůj život jako pravý ctitel Boží. Odmítej všechny druhy modloslužebnictví, které moderní kultura tak razantně vnucuje. Jedině tak bude tvůj život naplněn smyslem.?

O poselství Světového dne mládeže v Kolíně nad Rýnem hovořil předseda Papežské rady pro laiky, arcibiskup Stanislav Ryłko.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.