Největší zahraniční skupinou jsou Italové

13.8.2005 

Nejpočetnější skupinu účastníků Světového dne mládeže tvoří po německých hostitelích Italové. Podle včerejší zprávy Italské biskupské konference se jich vydá do města nad Rýnem přes 110 tisíc. 800 z nich je už nyní zapojeno do volontariátu. 80 tisíc se přihlásilo oficiálně v pastoračním centru italských biskupů. Nejvíc zaregistrovaných - téměř 16 tisíc ? pochází z Lombardie, zejména z Milánské arcidiecéze, následují skupiny z Triveneto, Emilie Romagny, Toskánska a ze Sicílie. 12% účastníků jsou členové různých sdružení a hnutí. Více než tři čtvrtiny ze zaregistrovaných, 63 tisíc, stráví v Německu celý týden. Do Kolína nad Rýnem se chytá také 100 italských biskupů a 43 katechetů, kteří budou přednášet v Kolíně, Bonnu, Düsseldorfu a v dalších německých městech.

Média mládež varují, aby se připravila i na chladnější počasí, než je ve slunné Itálii v srpnu obvyklé. K výbavě italských poutníků proto patří mimo jiné klobouk, pláštěnka, národní vlajka, vademecum základních modliteb nebo rádio, které umožní sledovat tlumočení na VKV. Z Říma vyjíždí dnes v podvečer tři zvláštní vlaky pojmenované po Třech Králích - Kašpar, Melichar a Baltasar, patronech 20. Světového setkání mládeže.

17. srpna proběhne v Kolíně nad Rýnem slavnost nazvaná ?Italyani?. Mladí Italové ji prožijí spolu s potomky italských emigrantských rodin z Německa a z celého světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.