Benedikt XVI: Odmítnutím Boha člověk neroste

16.8.2005 

Odsunutí Boha na okraj nepřineslo větší svobodu, jak si slibovala moderní společnost. Je důležité, aby Bůh zůstal v soukromých domech i na veřejných místech přítomen ve znamení kříže. Zdůraznil to včera Benedikt XVI. při mši svaté, kterou sloužil ve farním kostele sv. Tomáše z Villanovy v Castel Gandolfu. Slavnost Nanebevzetí P. Marie v chrámu, který Bernini postavil jako druhou dominantu náměstí před papežskou rezidencí, poctil Svatý otec svou první návštěvou ve farnosti od začátku pontifikátu. V homilii zdůraznil, že tam, kde mizí Bůh člověk neroste, ale naopak ? ztrácí svou důstojnost, vnímá sám sebe jak plod slepého vývoje a je tedy snadno použitelný a zneužitelný. Naopak kde se Bůh ukazuje jako velký, tam je velký i člověk.
Představa vyhánění Boha ve jména vlastní svobody snadno uvízne v kontradikci. Jinou cestu vidíme na Marii ? vysvětloval Svatý otec, P. Maria totiž neměla strach, že by ji Bůh připravil o svobodu. Proto on mohl skrze ní vykonat velké věci.

Telefonicky jsme zastihli faráře od sv. Tomáše z Villanovy v Castel Gandolfu, P. Waldemara Niedziolku:

?Pro mne a pro mé farníky to byl okamžik velké radosti, protože šlo o vůbec první Papežovu návštěvu ve farnosti. Uběhlo už víc než 10 let od poslední mše, kterou v této papežské farnosti sloužil Svatý otec, o to víc se radujeme. Papež vytvořil opravdu rodinnou atmosféru ? a milým překvapením bylo i to, že mluvil spatra, bez připraveného textu.?

O. Waldemare, prozradíte nám něco ze zákulisí této důležité návštěvy pro farnost Castel Gandolfa?

?Po mši svaté jsme vyměnili se Svatým otcem pár slov. Za nás, že strany farníků jsme řekli Papežovi, že nám dalů příklad, jak se má vypadat homilie. vzhledem k tomu, že i já jsem cizinec, řekl jsem Svatému otci, že mě povzbudil, že se budu řídit jeho příkladem. Pak docela dlouho zdravil děti a další lidi shromážděné v kostele a na náměstí v Castel Gandolfu, i to bylo velmi pěkné....?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.