Vy jste zástupci národů, které poznaly Krista

18.8.2005 

Promluva Benedikta XVI. v Kolínském dómu sv. Tří Králů

Drazí bratři a sestry!

Jsem rád, že mohu být s vámi dnes večer, v tomto městě Kolíně nad Rýnem, které mám rád díky tolika vzpomínkám, se kterými je mám spojené. Několik let jsem žil v nedalekém Bonnu jako profesor a odtamtud jsem často jezdil do Kolína, kde jsem nalezl mnoho přátel. Pokládám to za řízení Boží prozřetelnosti, že jsem navázal krásný přátelský vztah s tehdejším arcibiskupem, kardinálem Josephem Fringsem, který mne s důvěrou povolal jako svého teologa na II.Vat.koncil, takže jsem se mohl aktivně účastnit této historické události. Poznal jsem také jeho nástupce kard. Josepha Hoeffnera, s nímž jsem se setkával dlouhá léta jako blízký spolupracovník nejprve v Německé biskupské konferenci a pak při společném díle v různých úřadech Římské kurie. Upřímným přítelem je také váš současný arcibiskup, kard. Joachim Maisner, jemuž jsem vděčný za slova vřelého uvítání a za tolik usilovné práce při přípravě tohoto Světového setkání mládeže. Chci vyjádřit velké uznání za vynaložené úsilí také kard. Karlu Lemanovi, prezidentu Německé biskupské konference, a jeho prostřednictvím biskupům i všem, kdo mobilizovali hnací síly Církve této země s pohledem upřeným k této velké církevní události. Děkuji všem, kteří měsíce a měsíce připravovaly tuto velkou chvíli, všemi tolik očekávanou: především Organizačnímu výboru v Kolíně, ale i diecézím a místním komunitám, které přijaly mladé v těchto posledních dnech. Umím si představit, co to všechno znamená, kolik vynaložené energie a různých obětí, a přeji si, aby se to stalo plodným z hlediska duchovního prospěchu tohoto Světového setkání mládeže. Konečně bych chtěl také vyjádřit vděčnost civilním i vojenským autoritám, představitelům krajů a měst, policii a bezpečnostním složkám v Německu a Sev. Porýní ? Vestfálsku. Osobně děkuji starostovi města Kolín a všem jeho obyvatelům za pochopení, které prokázali při této ?invazi? mládeže ze všech částí světa.

Město Kolín nad Rýnem by nebylo takovým, kdyby nebylo Tří Králů, kteří tolik poznamenali jeho dějiny, kulturu a jeho víru. Tady Církev slaví v jistém smyslu celý rok svátek Zjevení Páně! Proto, dříve než jsem se obrátil k vám v této velkolepé katedrále, chtěl jsem strávit chvíli v usebrání před relikviářem Tří králů, s poděkováním Bohu za jejich svědectví víry, naděje a lásky. Relikvie Tří králů byly doprovodu Arcibiskupa Reinalda von Dassela přineseny z Milána r. 1164 a po překonání Alp byly v Kolíně přijaty s velkým jásotem. Při své pouti přes Evropu zanechaly tyto relikvie viditelné stopy, které ještě dnes existují v místopise a lidové zbožnosti. Pro Tři krále obyvatelé Kolína zhotovili nejvzácnější relikviář celého křesťanského světa, a jakoby to nebylo dost, postavili nad ním relikviář ještě mnohem větší, tuto úžasnou gotickou katedrálu, která se po škodách utrpěných za války vrací k celé své kráse, v níž se nabízí pohledům návštěvníků. S Jeruzalémem, ?Svatým městem?, Římem, ?Věčným městem?, Santiagem de Compostela ve Španělsku se Kolín nad Rýnem, díky Třem králům, stal v průběhu staletí jedním z nejdůležitějších poutních míst křesťanského Západu.

Kolín ovšem není jen městem Tří králů. Je hluboce poznamenán přítomností tolika světců, kteří skrze svědectví vlastního života a díky stopám zanechaných v dějinách německého národa přispěli k růstu Evropy z jejích křesťanských kořenů. Zvláštním způsobem myslím na mučedníky a mučednice prvních staletí, jako byla mladá sv.Uršula a její družky, které podle tradice zemřely mučednickou smrtí za Diokleciána. A jak nepřipomenout sv.Bonifáce, apoštola Německa, který byl v Kolíně zvolen biskupem r.745 se souhlasem papeže Zachariáše? Ale toto město je také spojené se jménem sv. Alberta Velikého, jehož tělo odpočívá zde nedaleko, v kryptě kostela sv.Ondřeje. V Kolíně byl Albertovým žákem také sv.Tomáš Akvinský, který zde později byl profesorem. Nelze zapomenout na blah.Adolfa Kolpinga, který zemřel v Kolíně 1865, který se z obuvníka stal knězem a založil početná sociální díla, především v oblasti profesní formace. Ještě blíže je nám časově Edit Stein, velká filosofka 20.století, která vstoupila do kolínského Karmelu se jménem Tereza Benedikta od Kříže a zemřela v koncentračním táboře v Osvětimi. Papež Jan Pavel II. ji svatořečil a prohlásil spolupatronkou Evropy spolu se sv. Brigitou švédskou a sv.Kateřinou Sienskou.

S těmito a všemi ostatními světci, známými i neznámými, objevujeme nejdůvěrnější a nejpravdivější tvář tohoto města a uvědomujeme si dědictví hodnot, které nám bylo předáno předchozími křesťanskými generacemi. Je to velké bohatství. Záleží na nás, jak si ho budeme vážit. Je to odpovědnost, kterou nám připomínají samotné kameny historických budov města. Nad duchovními hodnotami je ostatně možné nalézt vzájemné pochopení mezi lidmi, národy, kulturami a společnostmi také odlišnými. V této souvislosti se obracím se srdečným pozdravem k reprezentacím jiných křesťanských vyznání a jiných náboženství. Všem děkuji za jejich přítomnost v Kolíně nad Rýnem u příležitosti tohoto velkého setkání, s nadějí, že může znamenat pokrok na cestě smíření a jednoty mezi lidmi. Kolín k nám opravdu nehovoří jen o Evropě, ale otevírá se nám v univerzalitě Církve a světa. Je to zde, kde jeden ze Tří králů byl viděn jako král černé pleti, tedy jako zástupce afrického kontinentu. Zde podle tradice zemřeli mučedníci sv.Gereone a druhové. Nezávisle na přísné historické spolehlivosti uvedených tradicí, dosvědčuje kult těchto světců rozvíjený během staletí univerzální otevřenost věřících v Kolíně a obecněji v celé Církvi v Německu, která rostla v apoštolské horlivosti podle příkladu sv.Bonifáce. Tato otevřenost byla potvrzena v současnosti velkými charitativními iniciativami jako Misereor, Adveniat, Missio a Renovabis. Také tato díla narozená v Kolíně zpřítomňují lásku Kristovu na všech kontinentech.

Nyní zde jste vy, mladí celého světa, zástupci těch dalekých národů, které Krista poznali prostřednictvím Tří králů a kteří byli shromážděni v nový lid Boží, Církev, jež zahrnuje muže a ženy všech kultur. Váš je nyní úkol žít universálním dechem Církve. Nechejte se osvítit ohněm Ducha, aby nové Letnice obnovily vaše srdce. Skrze vás ať vaši vrstevníci v každé části světa dospějí k poznání toho, že v Kristu je skutečná odpověď na jejich očekávání a ať se otevřou přijetí Vtěleného Božího Slova, které dalo život a bylo vzkříšeno za spásu celého světa.

Přeložil Petr Cekota

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.