Přehled německého tisku z 19. srpna

19.8.2005 

Monitoring německého tisku den po příjezdu Benedikta XVI. do Kolína nad Rýnem pro nás připravil P. Gemmingen:

?Téměř všechny deníky přinášejí na prvních stránkách velkou fotografii Papeže obklopeného davy mladých a vesměs velmi pozitivní komentáře.
Palcové titulky ?Rheinische Post? hlásají ?Be-ne-detto?. Skandováním italské verze jména mladí opakovaně přerušovali Papežovy projevy. Deník odhaduje, že Papeže vidělo asi 600 tisíc osob.
?Welt? cituje na první straně prezidenta Köhlera: ?Dnešek je pro nás dnem radosti?. Další titul hlásá: ?hvězda (Tří Králů) vytváří společenství.?
?Bildzeitung? píše palcové titulky ?Kölleluja? ? tedy Kolínské aleluja.
Velmi lidový deník ?Expres? uvádí na první straně: ?Papež bouřlivě dobývá Kolín?. ?A cituje Papeže: ?Kolín nám dává radostnou víru.?
Deník ?Kölnische Rundschau? v jednom z titulků oznamuje: ?Papež nehlásá víru pod cenou?. V redakčním sloupku čteme: ?Štěstí nelze najít bez Boha? a cituje jednoho z mladých: ?Papež naplňuje moje srdce.?
?Kölner Stadtanzeiger? píše: Stovky tisíc oslavují Benedikta ? Superstar. V jednom z komentářů vyslovuje reprezentant evangelické církve přání, aby katolická církev překonala středověk.
Jeden z hlavním německých deníků "Frankfurter Allgemeine Zeitung" cituje na první straně Papeže: ?Přítomnost mladých je znamením životnosti církve.? Další článek věnuje dějinám Kolínské synagogy.
Také ?Süddeutsche Zeitung? cituje Benedikta XVI. na první straně: ?Jsem šťasten, že jsem mezi mladými.? Podle jednoho z komentátorů ale mladí už církvi nerozumějí.
Extrémně levicový Deník Tageszeitung TAZ se vyhýbá Papežově fotografii i jménu. Využívá situace ke kritice církve na první straně, pod titulem ?Kdyby to Bůh viděl?. Podle autorů článku by to prý možná ohrozilo konzumní atheismus. Deník ale pochybuje, že tato návštěva zastaví vyprazdňování německých kostelů."

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.