Kardinál Karl Lehmann o Světovém setkání mládeže

23.8.2005 

?Světový den mládeže přinesl velké nadšení, radost a touhu po víře mnoha mladých?. - To jsou slova kardinála Karl Lehmanna, biskupa Mohuče, který spolu s německými biskupy prožil první setkání Benedikta XVI. s mladými celého světa. Programový ředitel našeho rozhlasu P. Federico Lombardi ? který byl v papežském doprovodu v Kolíně ? požádal kardinála Lehmanna o shrnutí SDM ve srovnání s předchozími:

Odp.: Jestliže se zamyslím ? Paříž, Řím, Toronto, Kolín ? musím říci, že podstatná byla každá z těchto etap: je to opravdu globální fenomén v universální církvi, i když se dvěma různými papeži a odlišných sociálně-politických kontextech. Zdá se mi, že to je ?červená nit?, která se vine všemi SDM.

Ot.: Toto byl první SDM nového papeže. Mladí, kteří přijeli, chtěli také vidět, jak nový papež s nimi naváže vztah, a také aby ho poznali. Myslíte že přítomnost papeže měla úspěch?

Odp.: Pokud bych měl odpovědět stručně, řekl bych, že papež prošel ?testem? perfektně. Kromě toho všichni zaznamenali jeho radostnou pozornost k jednotlivým mladým, projevy zájmu o každého jednotlivce, ale také o všechny společně. A pak, ta hloubka jeho slov a v neposlední řadě důstojnost, kterou přináší služba Petrova nástupce; jeho projev byl lidsky velmi pokorný, skromný. A právě toto přiblížení se mladým, je tah velmi významný. V každém případě se nelze dívat jen na mladé, ale na stovky tisíc lidí, kteří se mačkali u cesty, na březích Rýna během plavby lodi s papežem na palubě: také nepolepšitelní novináři, kteří jsou běžně velmi kritičtí, psali překvapivě pozitivní komentáře. A myslím, že toto všechno je už velikým úspěchem.

Ot.: V průběhu této cesty došlo k mnoha setkáním, které nebyly součástí ? v úzkém smyslu ? SDM, které však byly velmi důležité, stejně jako setkání v synagoze, se zástupci jiných vyznání, s muslimy, ? Myslíte, že tato setkání měly konkrétné význam?

Odp.: Dojemná ceremonie v synagoze, setkání s představiteli ekumenismu a s představiteli muslimů proběhly dobře, každé svým způsobem. Lidé, kteří žijí v naší zemi pochopili, že my katolíci nežijeme ?sami?, ale že se snažíme o mír se všemi, že se je snažíme pochopit, že vedeme dialog s jinými? a proto jsem cítil, že projevy Svatého otce ? od projevu k prezidentovi republiky až po projev k představitelům katolické církve ? byly nadšeně přijaty právě proto, že byly zaměřeny k jednotlivci, protože se zajímaly o jednotlivce.

Ot.: Jeden z problémů těchto velkých setkání je také: Co bude potom? Úsilí německé církve bylo veliké a stojí za to pokračovat?

Odp.: Především je třeba zůstat klidní a s nohama na zemi. Událost tohoto druhu se bezesporu nemůže kopírovat, ani ?prodlužovat?, nelze ji uměle uchovat? Přesto všechno bychom chtěli zachovat tři prvky. První ? a to mě pokaždé fascinuje ? je radost věřit, kterou tolik lidí přineslo do naší země, kde často naříkáme, zatímco by bylo třeba jen uchopit ducha iniciativy. A tato úvaha platí také i mimo církev. Pak musíme získat s větším nasazením ? i když už děláme hodně pro lidi celého světa, pomocí diecézních děl ? naději, kterou chceme sdílet s druhými, a kteří teď cestují domů a kteří nyní počítají s námi, že jim budeme pomáhat v jejich těžkostech? Třetím prvkem je německá církev, ale také jiná vyznání a všichni lidé dobré vůle, všichni to viděli: tento papež pochází z naší země a nezapírá, že je Němec. Jistěže, patří celé církvi, ale takovým způsobem, že jsme všichni na něho hrdí.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.