Setkání ?Přátelství mezi národy? v italském Rimini

24.8.2005 

Katolíci by měli cítit povinnost postavit se proti nekompromisní sekularizaci a náboženskému fundamentalismu. Zdůraznil to kardinál Renato Martino, předseda Papežské rady Iustitia et Pax na setkání ?Přátelství mezi národy?, které probíhá v italském Rimini z iniciativy hnutí ?Comunione e liberazione?. Ve své včerejší přednášce mluvil o angažování laických katolíků ve veřejném životě. Kardinál Martino poznamenal, že jak západní laicismus, tak náboženský fundamentalismus je cizí křesťanskému pojetí laickosti. Protiřečí totiž náboženské svobodě, která je jednou ze základních občanských svobod.
Kardinál Renato Martino obrátil pozornost také k událostem na mezinárodní politické sféře. Ocenil odvahu premiéra Sharona, který navzdory izralskému veřejnému mínění zahájil evakuaci židovských osad z pásma Gazy a Levého břehu Jordánu. ?Mějme naději, že nyní dojde konečně k oboustranným rozhovorům a na Blízkém Východě nastane mír,? ? dodal předseda Papežské rady Iustitia et Pax. V souvislosti s válkou v Iráku vyjádřil vatikánský představitel pochybnosti k názorům, které v konfliktu vidí ?střet civilizací? nebo náboženskou válku. Podle kardinála Martina se křesťanský svět musí angažovat v propagaci mezináboženského dialogu.
Novináři se také bývalého vatikánského zástupce při OSN zeptali na reformu této instituce. ?Svatý Stolec mnohokrát podpořil ideu reformy, ale nepředložil žádné konkrétní návrhy? ? uvedl kardinál Martino. Jak dodal reforma OSN už byla zahájena a lze doufat, že se o ní bude diskutovat na zářijovém Plenárním zasedání organizace. Zároveň kardinál Martino varoval před zlehčováním role OSN. ?Svatý Stolec byl vždy toho názoru, že pokud by OSN neexistovalo, bylo by třeba je založit,? ? řekl ve svém vytoupení na meetingu v Rimini kardidnál Renato Martino.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.