Ženatý novokněz ve Španělsku

24.8.2005 

Ve městě La Laguna na Kanárských ostrovech sloužil svou primici Evans David Gliwitzki, někdejší anglikánský pastor, který přestoupil na katolicismus. Minulou neděli přijal kněžské svěcení. Událost se setkala s velkým ohlasem ve španělských médiích. Novokněz Gliwitzki je totiž ženatý a ná dvě dcery. Z Madridu telefonuje P. Marek Razkiewicz:

?Nevelký kostel P. Marie od Škapulíře, ve městečku La Laguna se zaplnil k prasknutí. Dojatý 64-i letý kněz, P. Evans David Gliwitzki sloužil primiční mši svatou ve farnosti, která ho přijala před více než třemi lety. Eucharistické slavnosti se účastnila jeho žena a dvě dcery. To, že jsem ženatý neznamená, že by církev zrušila celibát, řekl ve své promluvě P. Gliwitzki. Můj případ byl vyjímkou.
P. Gliwitzki se narodil v Zimbabwe. Jeho otec byl Polák a katolík, matka anglikánka. V roce 1984 se stal anglikánským pastorem. Když anglikánská církev povolila svěcení žen, P. Gliwitzki se rozhodl přejít do katolické církve. Po svém přestoupení požádal Evans David Gliwitzki, aby mohl dále sloužit jako kněz, přestože je ženatý. Tehdejší prefekt Kongregace pro nauku víry, kardinál Ratzinger, předal jeho žádost papeži Janu Pavlu II. V březnu 2005 obdržel papežský souhlas a v těchto dnech byl také vysvěcen. Kněžskou službu bude vykonávat na jihu Tenerife, kde žije mnoho Angličanů.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.