Američtí biskupové jednají o slavení neděle

11.11.2003 

Otázka války a míru a liturgické problémy farností bez kněží, jsou hlavními tématy podzimního plenárního zasedání Biskupské konference Spojených států, která byla včera zahájena ve Washingtonu. Biskupové rovněž vypracují dokument o zemědělství a mají na programu projekt pomoci pro Afriku.

Nejpodrobnějším dokumentem, o kterém budou tento týden američtí biskupové jednat je 164 stránkový text nazvaný ?Slavení neděle a nepřítomnost kněze.? Podle biskupů stále větší množství katolíků považuje různé náboženské úkony ? jako je například krátká modlitba v kostele - za rovnocenné s nedělní mší svatou. Američtí biskupové chtějí připomenout, že nedělní eucharistie je hlavním prvkem slavení neděle a nemůže být nijak zastoupena. Dalším tématem bude ochrana institutu manželství, v době, kdy různé organizace usilují o postavení svazků osob téhož pohlaví naroveň manželskému svazku.

Američtí biskupové na svém plenárním zasedání vyberou také nového sekretáře a předsedu Konference, jejichž tříleté funkční období začne v příštím roce.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.