Polsko slaví

30.8.2005 

Polsko slaví 25. výročí srpnových událostí z roku 1980 a založení hnutí Solidarity. Oslavy doprovázejí konference, semináře, koncerty, ale také modlitba za zemi a její budoucnost. Do Gdaňska se včera sjeli kněží zapojení do pastorace dělníků. Několik desítek jich včera koncelebrovalo mši svatou, které předsedal arcibiskup Tadeusz Gocłowski v kostele sv. Brigity. Z Gdaňsku telefonuje P. Ireneusz Bruski:

?Chtěl bych vám všem poděkovat za obětavou práci mezi dělníky? ? řekl gdaňský metropolita, arcibiskup Gocłowski. Ve své promluvě zdůraznil význam pastorační práce a připomněl tři velké postavy polské církve: Jana Pavla II., kardinála Stefana Wyszyńského a kněze Jerzyho Popiełusku. Na nich ukazoval mimo jiné důležitou pravdu, že ?dobře plnit povinnost lze jen tehdy, když se nezanedbává péče o vlastní svatost.?
Arcibiskup varoval zároveň odboráře před zneužíváním ideje Solidarity a její komercializací, která ničí nejvznešenější záměry. ? Bůh je s těmi, kdo pracují v pravdě, spravedlnosti a lásce ? zdůraznil metropolita. Kněží zapojení do pastorace dělníků zůstanou v Gdańsku do zítřka. Dnes navštívili Gdańské loděnice a účastnili se sjezdu hnutí Solidarita. Zítra se zúčastní děkovné bohoslužby na náměstí Solidarity, které bude předsedat arcibiskup Stanisław Dziwisz.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.