P.Rossi o cizincích v Evropě

30.8.2005 

Zjednodušení procesu vyhoštění ze země, konec azylového práva ? atmosféra strachu po teroristických útocích v minulém měsíci vede k opatřením, která činí život cizinců v evropských metropolích stále obtížnější. Nové bezpečnostní předpisy jsou ale v rozporu s jedním z nejvýraznějších jevů naší doby, totiž s migrací. A pak je tu další nebezpečí: je možné pohlížet na každého cizince jako na potenciálního teroristu? U našeho mikrofonu je vedoucí scalabriniánské agentury pro Spolupráci na rozvoji, otec Beniamino Rossi:

Přítomnost lidí různých kultur, jazyků a etnik před nás klade problém soužití. Jsme v pokušení ztotožňovat automaticky přistěhovalce a teroristy. Ale londýnská zkušenost ukazuje, že to není tak jednoduché, že stojíme před otázkami, které je potřeba zkoumat. Měli jsme za to, že druhá generace přistěhovalců se samozřejmě začlení do společnosti, projde procesem resocializace, ve kterém hraje roli hlavně škola, ale ne vždy byla tato integrace úspěšná.

Co by se tedy mělo dělat, aby se podobným problémům předešlo?

Především jde o politiku školní výchovy. Škola si musí uvědomit, že přítomnost dětí z jiných kultur vyžaduje změnu učebních osnov. Měla by připravovat zvláštní didaktický program právě pro ně. Tyto děti jsou toiž v nevýhodě nejen kvůli jazyku, ale také kvůli odlišnému kulturnímu kontextu. Navíc často pocházejí z rodin, které jsou marginalizované. Druhá věc, kterou je potřeba mít na mysli, že děti, které se narodily přistěhovalcům, už samy přistěhovalici nejsou. Zemi původu rodičů často znají jen z vyprávění a vyrůstají v naší kultuře. Proto je potřeba vést politiku založenou na ius soli, tedy na tom, že dítě, které se narodilo v určité zemi je součástí obyvatelstva tohoto území. Ještě závažnější otázka se pak týká toho, zda připravujeme těmto lidem život jako pomocným silám nebo je vychováváme k tomu, aby se stali občany a osobnostmi, které se mohou prosadit na důležitých místech.

Hovořil P. Benimaino Rossi z agentury pro Spolupráci na rozvoji misionářů scalabriniánů. Agentura se zaměřuje především na podporu přistěhovalců a uprchlíků. Působí v Evropě, Africe a v Latinské Americe.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.