Jubilejní oslavy Solidarity v Gdaňsku

31.8.2005 

?Blahopřeji Polákům, že se za podpory církve odvážně vzchopili ke spojení duchů, ideí a sil a vytvořili jednotu, která dodnes přináší plody po celé Evropě. Ze srdce chci všem popřát, aby se mohli těšit nejen nejen svobodě, ale také ekonomické prosperitě své země, rodin i každého občana? ? napsal Benedikt XVI. v listu arcibiskupovi Stanislawu Dziwiszovi. Krakowský metropolita byl papežským legátem na jubilejních oslavách Solidarity v Gdaňsku.
?Všichni si uvědomujeme, jak velký význam v dějinách Polska a v celé Evropy měl vznik tohoto odborového svazu? ? čteme v papežském poselství. ?Nejenže pokojným způsobem vyvolal stěží představitelné politické změny v Polsku a zavedl polský národ na cestu svobody a demokracie, ale ukázal také dalším národům bývalého východního bloku možnost napravit historickou nespravedlnost, kvůli které zůstali za ´želenou oponou´.? Benedikt XVI. připomněl, že jeho předchůdci, Janu Pavlu II., velmi záleželo na tom, aby Evropa mohla dýchat oběma plícemi: východem i západem. ?Vím, jak moc podporoval Solidaritu svou autoritou i skrze obratnou diplomacii, když bylo potřeba. Vím také, že šlo o spravedlivou věc a že pád Berlínské zdi a vstup zemí, které zůstaly za ní po druhé světové válce, je toho nejlepším důkazem.? ? napsal Papež v listu svému zvláštnímu legátovi na stříbrné jubileum Solidarity, arcibiskupu Stanislawu Dziwiszovi.

Mši svaté v Gdaňských loděnicích, kde 31. srpna roku 1980 Solidarita vznikla, předsedal právě krakovský arcibiskup Dziwisz. Dlouholetý sekretář Jana Pavla II. ve svého homilii vyzdvihl nový význam slova ?solidarita?, který mu dali gdaňští dělníci. ?...nebylo možné už dále tolerovat systém založený na nenávisti, třídním boji, na boji jednoho národa proti jinému, na boji člověka proti člověku.? Arcibiskup Dziwisz připomněl podporu Solidaritě nejen ze strany polského Papeže, ale také kardinála Wyszyńského a mnoha kněží, mezi nimiž byl i mučedník, P. Popiełuszko. Připomněl ale také, že odbory stojí před důležitými úkoly i v dnešní situaci. ?Moc putuje z ruky do ruky?, ale dělníci ?čekají pomoc v obraně svých spravedlivých práv.? ? řekl ve svém kázání v Gdaňských loděnicích arcibiskup Dziwisz.

Po mši svaté pozdravil přítomné také kardinál Miloslav Vlk. "Solidarita se stala velkou nadějí církve i pro naši zemi, kde se také bojovalo o svobodu", řekl. Připomněl protestní akce v Čechách a na Slovensku, za kterými stál kardinál Tomášek. "Solidarita i papež Jan Pavel II. se pro nás stala ohromnou posilou a pomocí v našem boji s komunismem", řekl pražský metropolita.

Oslav 25. výročí solidarity se zúčastnil také bývalý český prezident Václav Havel. Ve svém pozdravu upozornil mimo jiné na to, že Solidarita znamená odpovědnost za lidi, kteří dosud ve svobodě nežijí. Země, které znovu získaly svobodu nesmějí zapomínat na ty, kde dosud chybí, jako je Bělorusko, Kuba, Barma nebo Severní Korea.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.