Církev se zapojila do pomoci obětem uragánu

2.9.2005 

Bilance ničivého uragánu Katrina stále není u konce. Nejhorší přírodní katastrofa ve Spojených Státech za posledních 100 let, uvedla do pohybu ale také množství akcí na pomoc obyvatelům zasaženým uragánem. Červený kříž uvolnil 72 milionů dolarů, Armáda spásy přispěla 15-ti miliony dolarů a televizní stanice se angažují v tzv. ?dobročinném maratónu?, který měl obdoby pouze po událostech 11. září. Mnoho obyvatel New Orleansu našlo útočiště ve farnostech v Louisianě. Mezi nimi je také farnost ?Naší Paní Královny Nebes?, ve městečku Lake Charles. Tamní farář, P. James Gaddy, nám k situaci řekl:

?Všichni jsou plni úzkosti. Nevědí, co se stalo s příbuznými, s přáteli, nevědí, zda jsou živí nebo mrtví, protože celá infrastruktura je zničena, není jak komunikovat. Právě obnova všech infrastruktur bude dlouhodobým úkolem. New Orleans se změnil ve velkou černou louži, plnou benzínu z plavoucích aut a zničených ropovodů. Vodu znečišťují splašky z kanalizací, hrozí, že vypuknou nemoci. Nikdo nemá představu, jak dlouho to všechno potrvá. Odhadujeme, že tady budou muset zůstat aspoň 6 týdnů. Domy jsou neobyvatelné, pokud nejsou úplně zničeny.?

Do obtížné situace se dostali ti, kdo hledali útočiště před uragánem v Texasu. Sportovní areál Astrodome v Houstnu měl přijmout 20 tisíc osob. Ukázalo se ale, že pojme jen 11 tisíc lidí. Hovoří mons. Frank H. Rossi, generální vikář arcidiecéze Falveston-Houston:

?Lidé, kteří přicházejí do Houstonu, prožívají ohromný šok. Přišli o dům , o práci, nemají mnoho ekonomických prostředků... Je tady mnoho dětí, které musí pokračovat ve školní výuce, chudí nemocní, kteří potřebují péči. Mnozí z těch, kdo přišli o dům se už nebudou chtít vrátit do Louisiany a uvažují o tom, kde se usadit. Pracujeme nyní na rozdělení dětí do katolických i státních škol. Mnozí mají pocit, že se jim život zhroutil a nevědí, kde a jak budou moci pokračovat v rodinném životě.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.