Kardinál Lehmann vyzval k ukončení konfliktu v Dárfúru

7.9.2005 

Kardinál Karl Lehmann vyzval k co nejrychlejšímu ukončení humanitární krize v Dárfúru. Při včerejším rozhovoru s novináři v Bonnu, předseda německé biskupské konference uvedl, že navzdory mírové smlouvě, uzavřené letos v lednu, dochází i nadále k vraždám, znásilněním a etnickým čistkám. podle údajů OSN přišlo o život kolem tří set tisíc lidí. Počet uprchlíků v Súdánu a v sousedním Čadu se odhaduje na dva miliony. Je potřeba zajistit těmto lidem co nejrychlejší návrat domů. Arabští útočníci a súdánské vládní jednoty nešetří ani uprchlické tábory. Na rozdíl od vleklé občanské války, která trvala 20 let, konflikt v Dárfúru nelze označovat za náboženský. Muslimové jsou totiž jak mezi útočníky, tak i mezi oběťmi.

Kardinál Lehmann vyjádřil politování nad tím, že se konflikt v Dárfúru setkal s mizivým zájmem mezinárodní politiky. Uvedl také, že Rada Bezpečnosti OSN by měla vyvinout tlak na súdánskou vládu, aby skoncovala s porušováním lidských práv. Nutné je rovněž zajistit volný přístup humanitárním organizacím na území zasažené konfliktem. Mohučský biskup připomněl, že Církev přispívá pomoci skrze Mezinárodní Charitu a německá díla Misereor a Missio.

15. září mají být v hlavním městě Nigérie obnoveny mírové rozhovory mezi chartúmskou vládou a představiteli povstalců z Dárfúru.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.