Kardinál Tucci analyzuje včerejší atentát v Násiriji

13.11.2003 

Bolest a zděšení nad smrtí italských vojáků v Iráku vyjádřila v oficiálním tiskovém prohlášení Italská biskupská konference. Při včerejším sebevražedném atentátu v Násiriji zahynulo 12 karabinierů, 4 vojáků a dva civilisté z Itálie a 9 Iráčanů.

"Tragická smrt tolika karabinierů a vojáků při plnění mírové mise, činí ještě naléhavější nutnost angažovat se na porážce terorismu, založeného na násilí a ničení," napsali biskupové v dokumentu a zdůraznili solidaritu italské církve se všemi vojáky a policisty, kteří se účastní na různých misích, jejichž cílem je prosazení pokoje v různých částech světa.

Již včera bezprostředně po obdržení zprávy odsoudil rozhodně atentát Jan Pavel II. Podle jeho slov stejně jako další ničemné činy spáchané v této těžce zkoušené zemi nenapomáhá k návratu míru.

Současnou situaci v Iráku komentuje kardinál Roberto Tucci: "Je jasné, že první reakcí papeže byla modlitba za zemřelé a modlitba za rodiny tak těžce zasažené. Je třeba připomenout, že tito lidé zemřeli ve službě opravdu vznešené a tedy jejich rodiny i přes hlubokou bolest musejí vědět, že země považuje tyto lidi za opravdu hodné respektu a velké památky, protože zemřeli na mírové misi, kterou vykonávali jak nejlépe uměli. A chtěl bych doufat, že je to veliký zármutek, který nás sjednocuje v této chvíli. I politická opozice naštěstí prohlásila, že nyní není čas na diskuze. Je správné, že oplakáváme italské oběti, ale mezi íráčány se mluví alespoň o osmi mrtvých a stovce zraněných, protože exploze kamiónu naloženého trhavinou zasáhla mnoho lidí, kteří náhodně procházeli, včetně jednoho školního autobusu, kde byli zabiti čtyři chlapci. To je absurdita tohoto terorismu, ? Jsme opravdu před nihilistickým šílenstvím," uvádí kardinál Tucci.

Co je cílem těchto atentátů? Podle kardinála je to protizápadní plán: "Je to vždycky protizápadní plán, ale jak uvádí v úvodníku Corriere della Sera Sergio Romano: Stažení USA by v tuto chvíli způsobilo chaos. V samotných Spojených státech se již v tisku rozvířila diskuze o tom, jak byla tato válka připravena, proč pokračuje a proč už neskončila. Diskuze jsou a je třeba hodnotit celý proces války: jak byla naplánována, jak byla začata, zda-li už mohla skončit, jaký směr by měla země nastoupit po válce a jakou roli v tomto procesu hrají USA a Velká Británie," komentuje současnou situaci v Iráku kardinál Roberto Tucci.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.