Za obviněním misionáře je zřejmě politické účtování

12.9.2005 

Za skandální označila organizace ?Reportéři bez hranic? obvinění belgického misionáře z podněcování ke genocidě ve Rwandě. O. Guy Theunis z kongregace ?Bílých otců? misionářů Afriky byl mimo jiné v letech 1992 až 93 dopisovatelem uvedené organizace bojující za svobodu tisku. Ve Rwandě pracoval jako misionář téměř čtvrt století až do osudové genocidy v roce 1994.

?Otec Theunis po celý život bojoval proti rasismu a etnické nenávisti? ? připomíná organizace ?Reportéři bez hranic?. Za jeho obviněním vidí vyřizování politických účtů. ?Nechápeme, proč k jeho zadržení došlo právě nyní, přestože po roce 1994 mnohokrát navštívil Rwandu a nikdy mu nebylo odepřeno vízum? ? čteme v prohlášení. Otec Theunis veřejně pranýřoval západní země a OSN za to, že nezabránily genocidě ve Rwandě. Minulý týden byl zatčen na letišti v Kigali, kde přestupoval na cestě z Demokratické republiky Kongo do Bruselu.

Lidový soud v hlavním městě Rwandy včera misionáře obvinil z šíření extrémistického tisku, vyzývajícího ke genocidě. P. Theunis obvinění odmítl s vysvětlením, že podobné věci činil pouze v rámci přehledu tisku, s cílem informovat v zahraničí o situaci ve Rwandě. Lidový soud jeho argumenty neuznal a předal jeho záležitost regulérním soudům. Belgická vláda přidělila obviněnému misionáři advokáta. O jeho záležitosti budou jednat také ministři zahraničí Belgie a Rwandy, kteří se v příštích dnech účastní summitu OSN v New Yorku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.