Lhostejnost a pohrdání životem - "sociálními hříchy" naší doby

15.9.2005 

Odpovědí na výzvy postmoderní kultury musí být neustálá evangelizace pokřtěných ? zdůraznil to ve své promluvě k mexickým biskupům Benedikt XVI. 22 biskupů z Mexika zakončilo svou návštěvu ad Limina Apostolorum setkáním se Svatým otcem v Konzistorním sále apoštolského paláce v Castel Gandolfu. Každého z nich Papež přijal v minulých dnech na osobní audienci.

?Mnoho pokřtěných je ovlivněno nejrůznějšími myšlenkovými směry a zvyklostmi, které jsou lhostejné k hodnotám evangelia,? a propůjčují se ?jednání, které je v rozporu s křesťanskou vizí života.? ? upozorňoval v projevu k mexickým biskupům Benedikt XVI. Zmínil dále případ těch, kdo se sice vydávají za katolíky, ale ?opouštějí náboženskou praxi a stále více ztrácejí vlastní identitu věřících.? Jak se postavit této situaci? Papež zdůrazňuje, že nestačí ?ukazovat na chyby? a ?bránit obsahy víry?, na prvním místě je potřeba odkrývat ?transcendentní bohatství křesťanství?. Jak je známo, Jižní Amerika se potýká s bujením nových náboženských skupin a sekt. To by mělo místní církev povzbuzovat ?k osobnější náboženské pozornosti k věřícím? a k předkládání ?očištěné lidové zbožnosti.? Právě proto je ?neustálá evangelizace pokřtěných nezbytná.?

?Před Mexikem stojí výzva transformace sociálních struktur, aby lépe odpovídaly důstojnosti lidské osoby a jejím základním právům? ? pokračoval dále Svatý otec. ?Ke spolupráci na tomto úsilí jsou povoláni katolíci, kteří představují většinu mexické populace. Když se k podobným věcem nehlásí ?roztržka mezi vírou, kterou vyznávají, a každodenním životem, který vedou, patří k nejvážnějším nespravedlnostem naší doby.?

Svatý otec obrátil pozornost také k bujení korupce, beztrestnosti, obchodu s drogami a organizovaného zločin. Jsou to jevy vedoucí k lhostejnosti a k pohrdání životem, což jsou hlavní ?sociální hříchy? naší epochy. Ukazují na hlubokou krizi spojenou se zapomenutím na Boha a na morální hodnoty. Na Mexičany těžce doléhá také chudoba, připomínal Svatý otec. Jejím důsledkem je emigrace, která rovněž vede ke ztrátě lidských a náboženských hodnot. V závěru své promluvy Benedikt XVI. povzbudil mexické biskupy, aby se pastorace v místní církvi zaměřila na oživování víry všech katolíků. ?Dialog Církve s kulturou naší doby je životně důležitý jak pro církev samotnou, tak i pro svět.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.