Písmo Svaté v životě církve

15.9.2005 

Rozhovor s kardinálem Walterem Kasperem

U příležitosti 40. výročí vydání konstituce o Božím zjevení ?Dei Verbum? II. Vatikánského koncilu, začal včera v Římě mezinárodní kongres. S první příspěvkem vystoupil předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Walter Kasper. Za téma si zvolil ?Písmo Svaté v životě církve?. Pro náš rozhlas řekl:

?Tento dokument je jedním z nejdůležitějších dokumentů II. Vatikánského koncilu, protože církev žije z Božího slova a z eucharistie. Po koncilu podstatným způsobem ovlivnil spiritualitu, liturgii, teologii, ale také každodenní život věřících, kteří se naučili brát každý den do rukou Bibli.?

Jaký je vztah mezi magistériem a Božím slovem?

?To je stále ještě zásadní otázka mezi církvemi, které vyšly z reformace, a katolickou církví, protože my čteme Bibli na kolenou matky Církve. Na druhé straně Bible hraje roli inspirace pro Církev a tradici. Církve a komunity vzešlé z reformace vycházejí z principu, že Písmo Svaté interpretuje sebe sama ? to nás odlišuje. Je to problém, který jsme doposud nepřekonali. Na konci tohoto měsíce ovšem dostaneme text zpracovaný Katolickou církví a Světovou luteránskou federací, který čini několik kroků směrem ke konsensu.?

Jak přispěla konstituce ?Dei Verbum? k rozvoji ekumenismu?

?Ekumenické hnutí a biblické hnutí jsou téměř dvojčaty. Biblické hnutí totiž velmi ovlivnilo ekumenismus a lze říct, že je pro ekumenismus základní, protože Bible je společným dědictvím všech věřících, všech církví a církevních komunit.?

Připravil Giovanni Peduto. Překlad Johana Bronková.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.