Svatý otec nezavírá dveře před kontroverzními osobnostmi

28.9.2005 

Benedikt XVI. ? papež upřímného dialogu, který překlenuje rozpory uvnitř i vně církve ? tak vidí současný pontifikát teolog papežského domu, kardinál Georges Cottier. Na soukromých návštěvách v minulých dnech Benedikt XVI. přijal představitele laického i církevního prostředí, kteří se v některých bodech otevřeně neshodují s magistériem. Minulou sobotu to byl švýcarský teolog Hans Küng, který od roku 1979 nesmí vyučovat na katolických školách. Předcházelo mu setkání s mons. Bernardem Felleyem, nejvyšším představitelem Bratrstva sv. Pia X., známějších jako lefebvristi, nebo audience známé italské novinářky, Oriany Fallaci, otevřeně kritizující jako příliš benevolentní přístup církve k muslimskému světu. Hovoří kardinál Georges Cottier:

?Myslím, že Papež nezavírá své dveře. Je to člověk dialogu. Když dostane podnět ke skutečnému dialogu, přitaká. Hans Küng a mons. Fellay jsou osobnostmi nějak kontroverzními, ale jak je vidět, když přistoupí na dialog, Svatý otec činí všechno, co je v jeho silách, aby je přitáhl k jednotě. Novinářka Fallaci je jiný případ. Často tvrdě kritizovala katolickou církev, kvůli její pozici vůči Islámu. Vést dialog je ale vždycky dobré. Pokud spolu hovoříme, znamená to, že vztahy mezi oběma stranami se vyvíjejí, je šance rozptýlit nedorozumění, ale také žádat od druhé strany novou reflexi. Katolická církev je už ze své povahy universální. Věří, že v každém člověku, ať pochází z jakékoliv kultury, jsou výhonky dobra ? a mezi ně patří vždy touha po spravedlnosti a pokoji.?

Při setkání s Hansem Küngem byla řeč o nutnosti rozvíjet dialog mezi vírou a přírodními vědami, aby právě v konfrontaci s vědeckým myšlením zazněla oprávněnost a nezbytnost ?otázky po Bohu?. Co si o tom myslíte vy?

?Myslím, že jsme v linii uvažování Jana Pavla II. Vzpomeňme si na prvním místě na velice důležitý dokument, jakým byla encyklika ?Fides et Ratio?. Jejím tématem je právě dialog víry s rozumem. A pak je tu druhý aspekt ? pozornost, jakou Jan Pavel II. věnoval Papežské akademii věd, jak přírodním tak sociálním vědám. Nesmíme zapomínat, že tehdejší kardinál Ratzinger byl členem této Akademie.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.