Vyšla kniha rozhovorů s kardinálem Martinsem

29.9.2005 

Vatikán. Beatifikační proces Jana Pavla II. je teprve v diecézní fázi, a proto lze těžko odhadovat, kdy skončí. Tak odpověděl na častou otázku po datu beatifikace Karola Wojtyly kardinál José Saraiva Martins, při prezentaci své knihy ?Jak se dělá svatý? (Come si fa un santo).

?Svatost spočívá v plném prožívání velikonočního tajmeství. Velikonoční tajemství zahrnuje smrt a vzhkříšení, Velký Pátek a Velikonoční Neděli. Není to tedy jen utrpení, protože utrpení by nemělo žádný smysl bez vzkříšení. Kristus zemřel, aby vstal z mrtvých.?

Knihu rozhovorů s portugalským kardinálem stojícím 7 let v čele Kongregace pro svatořečení připravil italský novinář Severio Gaeta. Kardinál Saraiva Martins v ní vysvětluje jednotlivé fáze beatifikačního a kanonizačního procesu. Co spojuje světce? kardinál Saraiva Martins odpovídá:

?Svatost je jediná. Vtěluje se do toho či onoho kontextu do různých osob. A osoby jsou neopakovatelné, každá je jiná. Také svatost, ačkoliv je jedna jediná, nabývá různé podoby, podle osobnosti, která o ni usiluje.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.