Eucharistie má antropologickou a sociální dimenzi

3.10.2005 

Po vystoupení mons. Eteroviće, patřilo hlavní vystoupení na dnešním synodu kardinálu a patriarchovi Benátek Angelu Scolovi.
Hlavním tématem jeho příspěvku bylo, aby Eucharistie ve světle tématu biskupského synodu byla žitá ve všech sociálních dimenzích. Základním modelem, do něhož má být toto téma vloženo, je vztah mezi člověkem a Bohem. Tvor dobře poznává plán Stvořitele, a tak se v úžasu otevírá skutečnosti. Hřích a zlo však přirozeně dobrý vztah mezi tvorem a Stvořitelem zatemňuje, a spolu s nimi přichází nejistota a strach. Člověk pak přestává věřit skutečnosti, jež ho obklopuje, v důsledku svého narušeného vztahu k Bohu. A tu přichází dar Eucharistie, neočekávaná božská událost, která odhaluje Boží plán lásky. Bůh se ?snižuje v darovaném těle a prolité krvi Ježíše Krista až do té míry, že se dává za pokrm, který nasycuje život člověka.? Eucharistická praxe posledních let však jakoby zaznamenávala ?vyhasnutí eucharistického úžasu?, a to i v důsledku hříchu. Proto je zapotřebí evangelizace, zdůraznil Angelo Scola.

?Často je křesťanské společenství, kde se slaví eucharistie, vzdálená od skutečnosti, žije v abstrakci. V tomto směru by měl biskupský synod dát podnět k nápravě. Neboť Eucharistie je místo, kde se setkává Boží svoboda s lidskou a prostorem, kdy se každodennost protíná s darem Zjevení. Církev nemůže přehlížet spojení liturgie slova od eucharistické liturgie. V ritu, který předpokládá ?plné vyznání apoštolské víry? mohou být při zvláštních okolnostech a s přihlédnutím k obecným podmínkám připuštěni ke společnému slavení i jednotlivci, kteří nejsou v plné jednotě s katolickou církví. ?Je to eucharistické pozvání?, řekl mons. Scola. Eucharistie je darem, k jehož adoraci jsou věřící povoláni, darem, před nímž věřící poznává svou malost a ubohost, proto je před slavením a přistoupením k ní každý povolán ke zpytování vlastního svědomí. K tomu má směřovat liturgická výchova celého Božího lidu.

Mons. Scola se rovněž dotkl otázky kněžského celibátu, když uvedl, že Eucharistie je vnitřně spojena se svátostným kněžstvím. Pro znovu sezdané pak má být křesťanské společenství posilou, ale stejně tak se má zvýšit pozornost pro důkladnou přípravu na manželství, a nepřipustit, aby se uzavíralo jen z ?mechanického přilnutí k určité tradici.?

Eucharistie má antropologickou a sociální dimenzi, která spojuje život křesťana s jeho misijním posláním a pomáhá mu odpoutat se od sebestředného názoru, že člověk je absolutním pánem stvoření.

Setkávat se při slavení Eucharistie konečně také znamená mít účast na stálém boji proti všem formám nespravedlivého útlaku a sociální i politické nespravedlnosti, uzavřel kardinál Angelo Scola.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.