Církev si připomíná sv. Františka

4.10.2005 

Církev dnes slaví svátek sv.Františka z Assisi, patrona Itálie. ?Ve světě poznamenaném rozdělením, konflikty a násilnostmi se křesťanské hodnoty stávají součástí univerzálního morálního dědictví, které každému dodává odvahu usilovat o pokoj, solidaritu a bratrství,? píše se v poselství italského prezidenta Carla Azeglia Ciampiho, které poslal konventu františkánů do Assisi. Dnešní den označil také jako další výzvu pro posílení ekumenického dialogu. Kromě toho je 4.říjen dnem míru, porozumění a dialogu mezi kulturami a náboženstvími.

V patriarchální bazilice v Assisi předsedal dnes slavností liturgii boloňský arcibiskup Carlo Caffara, který mimo jiné řekl: ?To, oč usiluje František, není nějaký ideál či plán chudoby a ještě méně je to nějaká utopie sociální revoluce. To, o co usiluje, je chudoba Pána, pokora Boží v tajemství Vtělení.? Postava světce z Assisi byla rovněž vzpomenuta na biskupském synodu o Eucharistii.
Hovoří generální Ministr Řádu menších bratří José Rodriguez Carballo: ?Svatý František byl opravdu zamilován do Eucharistie. V několika textech, které nám zanechal, o Eucharistii opakovaně mluví, hovoří také o Božím Slově ve vztahu k Eucharistii. Říká, že nic nemáme, co by nám připomínalo reálnou přítomnost Krista, kromě nejsvětějších slov a nejsvětějšího Těla a Krve našeho Pána Ježíše Krista. Pro Františka je Eucharistie pokračováním Vtělení, a to až do konce světa, je pokračováním Vtělení, které se jednoho dne událo v lůně Panny Marie.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.