Rozdíly mezi katolickým a pravoslaným pojetím bolí v praxi

5.10.2005 

Mezi mnoho delikátních témat, o kterých se hovoří, patří otázka eucharistie ve vztahu k pravoslavným církvím. Problémy neleží v oblasti teologie nebo dogmatiky. K rozporům ale dochází v každodenní praxi, vysvětluje řecký biskup z Corfu, Yannis Spiteris:

?Přestože je naše víra ohledně eucharistie stejná, není snad viditelnější bod v rozdělení církve než právě způsob, jakým přistupujeme k eucharistii. Protože ? a o tom je potřeba hovořit, eucharistie je ?misterium fidei?, tajemství víry, a vyjadřuje víru církve. Nevěříme-li tedy stejně, nemůžeme sdílet tutéž eucharistii, pít ze stejného kalicha. Posledním cílem ekumenického hnutí je dosáhnout právě společného kalicha. ? a to že nyní neexistuje, je tragédií rozdělení církve. V Řecku to můžeme vidět na příkladu smíšených manželství. Manželství mezi dvěma katolíky je velmi málo. Pak dochází k tomu, že eucharistie rozděluje: například žena jde na pravoslavnou mši a její manžel na katolickou. Právě to nás naléhavě nutí přičinit se o to, aby se tato svátost stala skutečně znamením jednoty a poutem lásky ? pak to bude skutečně eucharistie. Co je to totiž za eucharistii, když rozděluje a nespojuje??

V čem se liší katolický a pravoslavný pohled na eucharistii z dogmatického hlediska?

?Rozdíly neexistují, jde spíš o různé odstíny. Například pokud jde o význam ?epiklese?, tedy té modlitby, s níž se kněz obrací k Otci před konsekrakcí. My možná přikládáme tomuto znamení a této invokaci menší význam než pravoslavní. Abychom mohli dýchat ?oběma plícemi?, je důležité obnovit ?pneumatologickou dimenzi eucharistie?, spojenou se vzýváním Ducha svatého. To by měl být jeden z úkolů tohoto synodu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.