Studijní den o Montinim a jeho podpoře laikátu

15.11.2003 

V lombardské metropoli proběhl Studijní den, který měl za úkol poodhalit dosud neznámou skutečnost u Pavla VI.: podpora a zhodnocení laikátu. V posledních desetiletích věnují historikové značnou pozornost třem fázím mimořádné a složité postavě Giovanni Battista Montini: období ve Fuci, od 1925 do 1933; období, kdy byl milánským biskupem v letech 1954 až 1963, a konečně 15 let pontifikátu, od roku 1963 do roku 1978.

Odborníci na církevní dějiny a na teologii si na Katolické Universitě připomněli některé významné momenty magisteria Pavla VI., a potvrdili jeho mimořádnou pozornost k laikátu: promluvy k věřícím, vztah s Katolickou Akcí, změny ve světě práce a podnikání, novou formu městských misií ? co do formy a do obsahu ? v roce 1957. Byla to událost, které dominovala touha zasáhnout všechny lidi. Giovannni Battista Montini uvedl do života skutečnou teologii laikátu, která představuje také nový směr, který je třeba v budoucnu prohloubit.

?Montini rozlišil ve spolupráci s hiearchickým apoštolátem specifické povolání laika,? uvedl v zahajovacím projevu milánský arcibiskup kardinál Dionigi Tettamanzi. Milánský arcibiskup také předložil některé některé podněty pro další studium teologie laikátu: vztah mezi magisteriem arcibiskupa Montiniho a magisteriem Pavla VI. a silně eklesiologickou perspektivu, které Montini připisoval aktivní a odpovědnou úlohu laiků. Závěr studijního dne patřil koncertu v milánské katedrále.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.