Chaldejská církev nadějí v Iráku

15.11.2003 

Naděje v dramatické situaci, v níž se nachází Irák, přináší Chaldejská církev. Přesvědčivě to říká P. Denka Toma, generální představený chaldejského řádu antoniánů, jediného chaldejského řeholního společenství, které zůstalo v Iráku.

Kořeny tohoto společenství sahají do VII. století. P. Denka Toma, vede komunitu, která má v Iráku 45 mnichů, kteří se věnují kontemplativnímu i aktivnímu řeholnímu životu. ?Po celou dobu válku, v násilí, hladu, - uvádí řeholník pro agenturu Fides ? jsme zůstali s lidmi a jsme tady i dnes. Chaldejská církev je zdrojem podpory a útěchy pro všechny, také i pro mnohé nekřesťany.

Chaldejští mniši jsou pro lidi opravdovou posilou: bez nich by již mnozí utekli. Mniši navštěvují rodiny, modlí se s mladými, učí děti, ale především dávají veliké svědectví víry. Všechny chaldejské křesťanské rodiny se modlí každý den, aby Pán dal naší zemi mír. Jsem hluboce zarmouceni ? říká přestavený Antoniánů ohledně poslední tragédie v Nasíriji.

Italové v Nasíriji hrají důležitou roli v nastolení pořádku a míru v oblasti. Jejich vztah s místními lidmi je dobrý. Nevíme, kdo stojí za atentátem, myslím, že to jsou přívrženci Saddama nebo teroristi infiltrovaní do Iráku po válce, protože hranice zůstaly dlouho otevřené. V iráckém městě se mezitím pokračuje v bilanci škod po teroristickém atentátu z 12. listopadu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.